Armeanu (ASF): Cresterea economica a Romaniei este una sustinuta si sustenabila
Data publicarii: 15-11-2018 | Economie
Cresterea economica a Romaniei este sustinuta si sustenabila, iar orice astfel de economie trebuie sa creeze locuri de munca si venituri la nivel macro si microeconomic, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Daniel Stefan Armeanu, intr-o conferinta de specialitate.
"Intre piata asigurarilor si piata leasingului sau a creditului exista o colaborare benefica reciproca, in sensul ca o crestere a pietei leasingului influenteaza in mod clar primele brute subscrise de societatile de asigurari si, mai mult, are o influenta benefica asupra bilanturilor si duce la cresterea predictibilitatii incasarilor societatilor de asigurari, mai ales in cazul politelor multianuale. Cresterea pietelor financiare, indiferent la care facem referire, este in stransa corelatie cu cresterea economica. Cresterea economica a Romaniei este una sustinuta si sustenabila, din punctul meu de vedere. Avem o crestere economica de anul trecut, cea mai mare din Uniunea Europeana, iar in T3 din acest an avem, de asemenea, o crestere fata de trimestrul anterior tot cea mai mare din Uniunea Europeana, undeva la 1,9%. Media pe UE este la 0,3%. La inceputul anului, PIB-ul trimestrial a crescut doar cu 0,3% fata de trimestrul anterior si foarte multa lume spunea ca avem stagnare economica, poate chiar criza. Ar fi bine sa avem o astfel de stagnare a PIB-ului Romaniei la nivelul celui mai inalt PIB trimestrial de dupa criza", a spus Armeanu.
Oficialul ASF a punctat faptul ca investitiile in capitalul uman sunt cele mai bune pe care poate sa realizeze statul, in acest moment.
"Din punctul meu de vedere, orice economie care creste sustenabil trebuie sa creeze locuri de munca, trebuie sa creeze venituri, atat la nivel macroeconomic, cat si microeconomic. Toate aceste elemente se intalnesc in Romania, in perioada actuala. Au fost perioade in care economia crestea si rata somajului crestea si ea. In acest moment, economia creste cu 4% si produce si locuri de munca. Avem peste 100.000 de locuri de munca de la inceputul anului. In primele zece luni, investitiile din buget reprezentate prin cheltuielile de capital au o crestere fata de anul anterior de 75%. In acelasi timp, avem si o crestere a cheltuielilor de personal, dar aceasta se vede pe seama finantarii invatamantului si sanatatii, doua domenii importante pentru dezvoltarea unei tari. Acestea sunt investitii in capitalul uman, in oameni si cred ca sunt cele mai bune investitii pe care poate sa realizeze statul la acest moment. Astfel de investitii in capitalul uman sunt necesare inclusiv pentru dezvoltarea pietelor financiare", a subliniat el.
Membrii industriilor de leasing si credit de consum din cadrul ALB Romania - Asociatia Societatilor Financiare, specialisti din domeniile financiar, juridic, logistic si reprezentanti ai autoritatilor de reglementare participa, joi, la cea de-a XIV-a editie a Conferintei Anuale a ALB Romania.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice