Batalia bancilor pentru prezenta in teritoriu salta preturile chiriilor

Data publicarii: 31-01-2007
Ce banca nu doreste sa-si amplaseze o sucursala intr-o zona centrala, cu vad? Chiar daca mai toate sunt deja prezente in zonele cu staif ale marilor orase, putinele spatii care au mai ramas libere sunt adjudecate la preturi exorbitante, . Astfel, s-a ajuns in situatia in care pentru un metru patrat, o banca sa plateasca lunar chiar si 120 de euro. Bancherii si specialistii imobiliari spun ca in marile orase ale tarii si in special in Bucuresti exista un deficit pronuntat de spatii comerciale care se preteaza pentru o sucursala bancara.

Corelat cu cererea foarte mare, rezulta astfel niveluri ale chiriilor care, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, sunt aproape duble. "Cel putin pe spatiile comerciale existente in Capitala exista o presiune foarte mare, pentru ca sunt putine, dar cererea este mare", considera Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania (CCIR). Potrivit acestuia, Romania inregistreaza un deficit pronuntat de spatii comerciale, avand de cinci ori, respectiv zece ori mai putine pe cap de locuitor decat ungurii sau grecii. "Legea e deficitara, nepermitand transformarea parterului blocurilor in spatii comerciale", explica specialistul imobiliar.

Bancile platesc lunar chirii intre 10 si 120 de euro/mp

"Personal, constat - comparand preturile de la inceputul anului trecut cu cele de la sfarsitul anului - aproape o dublare a preturilor chiriilor in cazul spatiilor comerciale care se preteaza pentru o sucursala bancara. Asta pentru ca cererea este foarte mare pe acest sector, dar oferta este inca foarte mica. In acest moment nu toate spatiile comerciale existente indeplinesc conditiile ca sa gazduiasca o sucursala bancara", considera presedintele Bancpost, Mihai Bogza. "Este nefiresc sa avem chirii atat de mari la spatiile comerciale, atat timp cat infrastructura lasa de dorit", considera Giurgiu.

Potrivit presedintelui Bancpost, 80 de euro pe metru patrat, lunar, reprezinta nivelul maxim pana la care poate ajunge chiria pentru un astfel de spatiu comercial. "Plaja chiriilor este foarte larga, nivelul acestora diferind foarte mult de la oras la oras, iar in cadrul acestora, de la zona la zona. La noi, nivelul chiriilor se situeaza intre 10 si 120 de euro/mp/luna", considera Cornel Cojocaru, director de comunicare la Banca Comerciala Romana (BCR). Potrivit acestuia, nivelul chiriilor in acest sector au avansat atat de mult in ultima perioada, tocmai datorita competitiei din sector. "Preturile din partea superioara a intervalului au fost "incurajate" de concurenta in ceea ce priveste extinderea in domeniul bancar", explica Cojocaru.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: