Investitorii in piata imobiliara bucuresteana fac plasamente in terenuri
Data publicarii: 30-01-2007"Cine investeste in terenuri va scoate profit bun si va castiga bani frumosi in urmatoarea perioada", este de parere Andrei Botis, consultant la NAI Property Partners. Acesta sustine ca tranzactiile cu terenuri reprezinta afacerea momentului, insa depinde si in ce zona vor fi achizitionate.
Botis considera ca exista zone, la o departare de doi-trei kilometri de infrastructura, care cumparate acum si vandute peste 2-3 ani pot fi adevarate afaceri. "In doi-trei ani cand centura Bucurestiului se va extinde, toate terenurile libere care se vor afla de-a lungul sau de-a latul ei vor fi acoperite cu o serie de proiecte rezidentiale. Daca in prezent acestea se pot cumpara chiar si cu 50 de euro metru patrat, estimez ca pe viitor preturile pot sari pana la 300-400 euro/mp", adauga Reprezentantul NAI Property Partners.
Daniel Mitarcu, consultant senior in cadrul departamentului terenuri al societatii de consultanta imobiliara DTZ Echinox spune ca pretul pentru terenuri poate fi influentat si de motivatia dezvoltatorilor de a construi produse imobiliare, iar aceasta motivatie este influentata direct de cererea de piata. "Daca odata cu aderarea la UE puterea de cumparare va creste astfel incat cererea de produse imobiliare se va imbunatati cantitativ si calitativ atunci putem spune ca va exista si motivasie dinpartea dezvoltatorilor imobiliari si implicit se va dinamiza si piata terenurilor".
Conform DTZ Echinox, in ultimii doi ani in Bucuresti s-a observat o crestere generalizata a preturilor la terenuri, de la 50 % la 400 % in functie de facilitatile create in zona, dar preponderent in partea de nord decat in partea de sud a orasului. "Ritmul de crestere pentru preturile terenurilor a inceput sa scada. Cred ca pretul terenurilor ar mai putea sa creasca o perioada destul de scurta dupa care se vor stabiliza. Cresterile de preturi in perioada urmatoare nu pot fi spectaculoase. Daca ar fi sa comparam situatia terenurilor din Bucuresti la momentul aderarii si situatia terenurilor din capitalele integrate in 2004, pretul terenurilor de la noi fata de cele ale lor la momentul in care s-au integrat (2004) am putea spune ca este similara", a adaugat Mitarcu.
Si unele agentii imobiliare mizeaza pe mariri constante de preturi in perioada urmatoare. Pretul terenurilor din zonele limitrofe ale Capitalei va creste cu circa 5% pe luna, estimeaza reprezentantii agentiei imobiliare Locic.
"In toamna acestui an, un metru patrat de teren situat la periferia Capitalei va atinge pretul de 100 euro metrul patrat, dupa o crestere sustinuta, in medie de 5% pe luna. Numai din septembrie 2006, cresterea inregistrata a fost mai mare de 20%, cand un metru patrat se vindea cu 45 de euro, fata de 70 de euro", a explicat directorul de marketing al agentiei Locic, Bogdan Ursu.
Zonele cu cea mai importanta crestere sunt Domnesti, Cernica, Magurele, Voluntari si comuna Pantelimon. ,,Pretul terenurilor va inregistra un trend ascendent, deoarece stocul disponibil este limitat, iar cererea este importanta. In schimb apartamentele noi din marile ansambluri rezidentiale vor cunoaste o perioada de stagnare, intrucat oferta este in crestere, iar preturile se afla deja la pragul de sus", a explicat Bogdan Ursu. Cresterea a fost influentata si de momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cand cei mai multi proprietari si-au supraevaluat terenurile in asteptarea investitorilor straini. Pana in prezent, ponderea cumparatorilor straini in comparatie cu cei autohtoni a ramas aceeasi, de 50%. Romanii interesati de terenuri in jurul Bucurestiului sunt in special personalitatile din zona fotbalului si politicienii.
NAI este o corporatie globala imobiliara in peste 300 de piete in 40 de tari, iar DTZ are 10.000 de angajati care lucreaza in cele 200 birouri din 40 de tari din intreaga lume.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice