Visa si MasterCard, acuzate de practicarea unor comisioane prea mari
Data publicarii: 30-01-2007
In raportul Uniunii Europene obtinut de FT se arata: "In unele din statele membre, combinatia dintre profiturile mari, gradul crescut de concentrare si existenta unor bariere de intrare pe piata este de natura sa provoace ingrijorari, bancile putand sa abuzeze de pozitia detinuta pe piata impotriva consumatorilor si micilor afaceri."
Ancheta Comisiei critica in special bancile de economii si bancile de tip cooperatist din UE, institutii care se bucura de o cota semnificativa de piata in tari precum Germania, Franta, Italia si Spania.
Bruxelles-ul avertizeaza ca gradul ridicat de cooperare intre aceste banci, incluzand refuzul de a concura intre ele pe pietele locale, ar putea ridica o serie de probleme de concurenta, si promite ca va urmari cu atentie activitatea acestor banci si legislatia nationala care le protejeaza.
Observand ca doar o mica parte dintre clientii unei banci se muta la alta banca, Comisia critica de asemenea "unele banci care creaza bariere artificiale prin care sunt majorate costurile de schimbare a bancii, reducandu-se astfel nivelul competitiei".
Sunt criticate astfel bancile de retail care conditioneaza vanzarea unui produs de un altul sau cele care impun comisioane pentru inchiderea unui cont bancar.
Visa si MasterCard, acuzate de practici anti-concurentiale
Ancheta, lansata in luna iunie 2005 de comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, avertizeaza companiile de carduri precum Visa si MasterCard, care au mai fost investigate pentru acuzatii de practici anti-concurentiale, ca Uniunea Europeana intentioneaza "sa aplice cu hotarare" legislatia referitoare la libera concurenta in sectorul lor de activitate.
Raportul avertizeaza ca in unele tari se ridica probleme anti-concurentiale in special cu privire la comisioanele interbancare, adica taxele platite de bancile comerciantilor catre bancile detinatorului de card.
Cu toate acestea raportul nu cere anularea sau reducerea cu un anumit procent a acestor comisioane, desi in trecut Neelie Kroes a avertizat ca va lua masuri drastice in acest sector.
Integral in Ghiseul Bancar
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii