Agentia Scope a revizuit in scadere la BBB minus ratingul Romaniei
Data publicarii: Astazi, 23-10-2018 | Economie
Scope Ratings a revizuit in scadere cu o treapta ratingul de credit al Romaniei, de la "BBB" la "BBB minus", si a confirmat perspectiva negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei germane de evaluare financiara.
Deteriorarea continua a performantei fiscale si traiectoria datoriei lipsita de fermitate au determinat retrogradarea, in timp ce perspectiva negativa este intarita de incertitudinile politice sustinute, informeaza Scope Ratings. Potentialul ridicat de crestere a economiei tarii si nivelul moderat al datoriei sprijina ratingul "BBB minus" atribuit de agentie.
Diferenta intre veniturile fiscale si cheltuieli a urcat semnificativ in urma frecventelor reduceri de taxe din ultimii ani. Situatia s-a agravat si din cauza sistemului de colectare a taxelor din Romania, care este unul din cele mai ineficiente din UE. In plus, desi cheltuielile ca procent din PIB s-au mentinut in linii mari stabile, in 2017, componenta bugetara s-a deteriorat, cu o crestere a consumului si a salariilor (0,8% din PIB), in detrimentul investitiilor publice de care este atata nevoie, se arata in comunicat.
Confirmarea perspectivei negative atribuita ratingului Romaniei "BBB minus" reflecta incertitudinile politice continue si riscurile asociate cu pierderea credibilitatii institutionale, investitorii fiind ingrijorati de impotrivirea Guvernului de a raspunde repetatelor avertismente ale Consiliului Fiscal si ale institutiilor europene privind evolutii nefavorabile din sectorul finantelor publice, apreciaza agentia.
In opinia Scope, recenta confruntare dintre Guvern si oficialii UE privind reducerea reformelor anticoruptie a contribuit la o slabire suplimentara a credibilitatii Executivului. Prin urmare, extinderea incertitudinilor politice si deteriorarea credibilitatii institutionale sporesc riscul pierderii increderii pietelor, intr-o perioada in care ciclul economic se modifica, expunand riscurile asociate cu finantarea dezechilibrelor fiscale si externe ale Romaniei, se arata in comunicat.
In acelasi timp, ratingul "BBB minus" confirma ca Romania este una din economiile cu cel mai rapid ritm de crestere din UE, cu o crestere reala anuala a PIB-ului in medie de 4,8% in ultimii patru ani si care a ajuns la nivelul de varf de 6,9% in 2017.
Aceasta evolutie a dus la o convergenta solida a venitului, desi puterea de cumparare ramane mult sub medie din UE, Totusi, avantul economiei s-a diminuat in 2018, din cauza factorilor interni si externi conjuncturali.
Potentialul de crestere al Romaniei ramane limitat, tinand cont de lipsa de angajati calificati si de absorbtia relativ scazuta a fondurilor europene, combinata cu o predictabilitate scazuta a proiectelor de infrastructura, apreciaza agentia.
Romania beneficiaza de rating favorabil investitiilor, "investment grade", din partea celor trei agentii de evaluare financiara. Astfel, Standard & Poor's (S&P) a confirmat, recent, ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3", perspectiva asociata fiind stabila. De la Moody's, Romania beneficiaza de calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung, din partea Fitch Ratings ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei sunt "BBB minus".
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman