UPLR critica excluderea profesiilor liberale din CES
Data publicarii: 13-10-2018 | Economie
Uniunea Profesiilor Liberale din Romania (UPLR) critica excluderea profesiilor liberale din Consiliul Economic si Social si atrage atentia asupra gravitatii acestei eliminari, conform unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.
"Uniunea Profesiilor Liberale din Romania (UPLR) critica ferm modul in care procesul legislativ tocmai a fost vaduvit de expertiza specialistilor practicieni care au contribuit semnificativ la diminuarea pe cat posibil a erorilor continute de proiectele de lege discutate in cadrul Consiliul Economic si Social (CES). UPLR atrage atentia cu privire la gravitatea eliminarii peste noapte a oricarei reprezentari relevante din randul societatii civile din CES a profesiilor liberale", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit sursei citate, utilitatea in cadrul procesului legislativ a prezentei profesiilor liberale s-a concretizat si in cazul recentei ordonante de urgenta care a modificat Legea insolventei.
"Vedem pe zi ce trece aceasta rabdare din ce in ce mai redusa a Guvernului cu privire la necesitatile democratiei de consultare si colaborare, cu mecanisme de control si de echilibrare (checks and balances), cu un timp minim alocat transparentei decizionale si dialogului dintre institutii si specialistii din domeniu. Iar prin eliminarea oricaror reprezentanti ai profesiilor liberale din CES ne indreptam cu pasi rapizi catre eliminarea de facto a democratiei in procesul legislativ din Romania", a declarat Adrian Vascu, presedinte UPLR.
Miercuri, 11 octombrie 2018, premierul Romaniei a semnat decizia prin care au fost inlocuiti "peste noapte" 13 dintre cei 15 membri ai Consiliul Economic si Social, se mai arata in comunicat.
"Precizam faptul ca precedenta componenta a CES a fost decisa de Guvernul Ponta in anul 2015, cu un mandat de 4 ani. Consiliul Economic si Social are rol esential in procesul legislativ al Guvernului, pentru ca analizeaza si avizeaza toate proiectele de acte normative initiate de Executiv. Ultima intrunire a CES, inainte de publicarea deciziei premierului Dancila in Monitorul Oficial, de inlocuire a 13 dintre cei 15 membri, a fost proiectul de lege privind sistemul de pensii", semnaleaza reprezentantii UPLR.
Conform unei decizii a premierului Viorica Dancila, publicata in Monitorul Oficial de Joi, a fost modificata lista cuprinzand reprezentantii societatii civile in CES.
Noua componenta este: Laura Popescu - Asociatia Municipiilor din Romania, Carmen Luminita Rotaru - ArtEd, Stefan Bogdan Anicescu - Asociatia Nationala a Surzilor din Romania, Daniela Doina Bololoi - Asociatia Help Autism, Traian Stanciu - Asociatia Reninco Romania, Tudorel Tupilusi - Asociatia Nevazatorilor din Romania, Ghiorghi Filip - Asociatia Totul pentru Tine, Anca Andreea Popa - Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului, Ioan Hurdubaie - Asociatia Nationala a Cadrelor in Rezerva si Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, Vlad Valentin Dediu - Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, Elena Catalina Surcel, Asociatia Telefonul Copilului, Marian Padure - Federatia Cartea Calatoare Focsani, Dorica Dan - Alianta Nationala pentru Boli Rare Romania, Dragos Ioan Poparad - Asociatia Tandem si Iulian Costel Paraschiv - Asociatia Partida Romilor ProEuropa.
Lista din 2015 cuprinde urmatorii reprezentanti: Laura Popescu - Asociatia Municipiilor din Romania, Daniela Visoianu - Asociatia C4C Communication for Community, Loredana Urzica - Uniunea Studentilor din Romania, Gheorghe Chioaru - Omenia, Mircea Ciocan - Romapis - Federatia Asociatiilor Apicole din Romania, Florian - Valeriu Salajeanu - Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC, Mihai Dragos - Consiliul Tineretului din Romania, Anca Andreea Popa - Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului, Ana Paun - InfoCons, Radu Nicosevici - Academia de Advocacy, Dana Cavaleru - HR Club, Ion Anghel - Uniunea Profesiilor Liberale UPLR, Bogdan Simion - Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil, Sevastita Grigorescu - UCECOM si Gelu Duminica - Fundatia Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului