Principala problema a companiilor romanesti este lipsa de competitivitate
Data publicarii: 29-01-2007Prioritatea este sa invatam sa folosim la maxim oportunitatile oferite de calitatea de membru astfel incat Romania sa se apropie cat mai repede de media comunitara. Atentia pentru lobby a companiilor romanesti trebuie sa se indrepte cat mai mult catre actuala capitala a Europei, Bruxelles" a afirmat Lazar Comanescu, Seful Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana, subliniind ca activitatea de lobby este un element esential pentru reprezentarea intereselor Romaniei pe piata UE, care a avut o interventie prin video de la Bluxelles.
De altfel, principala idee care s-a desprins in urma discutiilor prilejuite de Masa Rotunda organizata de CCIR a fost ca lipsa de competitivitate este cea mai mare problema a companiilor romanesti. Vasile Paun, reprezentantul companiilor de consultanta si training, a declarat ca peste 80% din companiile din uniunea europeana mizeaza in primul rand pe Staff Inteligence - competitivitatea prin informare, concept de care firmele romanesti sunt complet straine. Mai mult, in Romania nu se predau aceste notiuni viitorilor manageri din facultatile economice.
Aceeasi idee a fost sustinuta si de presedintele Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, care a tinut sa arate ca Guvernul a redus la jumatate fondurile dedicate cresterii competitivitatii. De asemenea, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu a tinut sa precizeze: "a fi competitiv in Romania este primul criteriu pentru a fi competitiv oriunde in lume".
In finalul intalnirii, Vicepresedintele CCIR, Dragos Seuleanu, a anuntat masurile pe care Camera de Comert si Industrie a Romaniei le va lua pentru realizarea unei platforme de comunicare intre partenerii sociali interesati de accelerarea convergentei dintre Romania si celelalte state membre ale U.E. si a unui sistem de alerta preventiv pentru solutionarea urgenta a problemelor cu care se confrunta mediul de afaceri.
Evenimentul s-a bucurat de participarea principalilor actori de pe scena politico-economica direct interesati de schimbarile pe care integrarea in Uniunea Europeana le vor provoca in mediul de afaceri romanesc: presedinti ai Camerelor de Comert, ai patronatelor, sindicatelor, autoritatilor si agentiilor nationale de reglementare, profesori universitari, diplomati si reprezentanti ai comunitatii oamenilor de afaceri.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice