INACO lanseaza Ghidul Meseriilor Viitorului in prima zi de scoala
Data publicarii: 10-09-2018 | Economie
Organizatia neguvernamentala INACO lanseaza Ghidul Meseriilor Viitorului in prima zi de scoala, in conditiile in care considera ca sistemul de orientare scolara si de orientare profesionala nu informeaza suficient tinerii si nu formeaza elevii pentru schimbarile perspectivei structurii fortei de munca.
"Ghidul Meseriilor Viitorului va propune un tur virtual in viitor, bazat pe ultimele rezultate ale cercetarilor asupra economiei viitorului, cu multe exemple concrete de meserii care apar, dispar sau care se transforma, intr-un efort civic de informare, constientizare si responsabilizare a elevilor, parintilor si cadrelor didactice, a tuturor celor care doresc sa tina pasul cu tendintele de formare profesionala. Ghidul ofera dovezi prin informatii si imagini despre robotica, biotehnologii, inteligenta artificiala, realitatea virtuala, blockchain, internetul tuturor lucrurilor, transporturile sau resursele viitorului etc., dar si cele mai bine structurate previziuni despre economia si piata locurilor de munca", a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului si presedintele INACO - Initiativa pentru Competitivitate, intr-un comunicat transmis AGERPRES.
Astfel, 'Care vor fi meseriile viitorului?', 'Care sunt meseriile in curs de aparitie, de transformare sau chiar de disparitie?', 'Care vor fi competentele si abilitatile cele mai cautate de catre angajatori?', 'Cum le-am putea dobandi?' sunt cateva intrebari-cheie la care comunitatea de profesionisti ai grupului de reflectie INACO a raspuns simplu si clar, pe intelesul tuturor.
"Traim momente de rascruce tehnologica li economica, cunoscute ca revolutii industriale. Parintii si bunicii nostri au cunoscut deja trei astfel de revolutii, cea a mecanizarii, a electrificarii, a calculatoarelor si a automatizarii. In prezent, ne aflam in fata celei de-a patra revolutii industriale numita 4.0 sau Revolutia Digitala. Pana in 2025, ea va aduce transformari majore. Consecintele se vor vedea rapid in modul in care traim si muncim", se spune in comunicat.
INACO considera ca sistemul de orientare scolara si de orientare profesionala nu informeaza suficient tinerii si nu formeaza elevii pentru schimbarile perspectivei structurii fortei de munca.
"De prea multe ori, tinerii absolventi ai diferitelor forme de invatamant mediu, profesional sau universitar ajung sa nu lucreze in domeniile in care si-au obtinut diplomele pentru ca nu au intuit care sunt cele mai cautate locuri de munca si o iau de la zero in alte domenii de activitate sau aleg calea emigrarii si munca necalificata. Perspectiva este si mai provocatoare pentru alegerea locului de munca potrivit in viitorul imediat. 85% din locurile de munca din 2030 nici nu au fost inca inventate, sustine un studiu Dell Technologies. Toate domeniile de activitate se reseteaza, de la agricultura la comert, de la productia industriala la medicina. Meserii cunoscute, precum cea de sofer sau oricare meserie care poate fi inlocuita de un automat este foarte posibil sa dispara in curand. Munca manuala va fi inlocuita de cea creativa. Veti descoperi Harta Meseriilor Viitorului in cadrul acestui Ghid, cu multe exemple. Vor aparea noi oportunitati de cariera pentru care ar fi bine sa ne pregatim chiar din acest moment", sustine Andreea Paul.
Acest context national si international si perspectiva viitorului in care se va schimba radical paradigma meseriilor actuale au determinat comunitatea de experti membri si colaboratori ai INACO sa propuna primariei sectorului 3 un proiect complex, care va conecta 13 licee bucurestene cu realitatile pietei muncii de maine.
"Ghidul Meseriilor Viitorului este un proiect al INACO aflat la prima sa editie in anul 2018, realizat cu sprijinul Primariei Sectorului 3, pe baza unui contract de finantare nerambursabila semnat anul acesta in urma competitiei deschise pentru ONG-uri: 'Ghidul Meseriilor Viitorului si Traininguri Non-formale cu elevii claselor XI-XII din liceele Sectorului 3 care urmeaza sa-si aleaga parcursul profesional'", a afirmat Bogdan Dumitrescu, expertul de comunicare al INACO.
Autorii Ghidului sunt: Andreea Paul, Alexandru Mironov, Alexandra Cernian, Izabela Lazar, Anca Tamas si Bogdan Dumitrescu.
Totodata, Ghidul Meseriilor Viitorului va sta la baza a 13 workshopuri interactive, creative, evenimente de educatie non-formala coordonate de expertii INACO, care vor stimula participarea scolara si orientarea profesionala a tinerilor din clasele terminale din 6 licee teoretice si 7 licee tehnologice ale sectorului 3. Peste 650 de elevi, 150 de parinti si 78 de profesori vor fi antrenati direct in proiect.
"Elevii care se vor inscrie in actiunile Caravana Meseriilor Viitorului vor putea participa si la un concurs de eseuri despre cum isi proiecteaza cariera profesionala dupa impactul creat de activitatile proiectului, concurs cu premii de cate 400 de lei in fiecare dintre cele 13 licee incluse in activitati. (...) Acest demers informativ-instructiv al INACO se doreste un program-pilot pentru pregatirea pentru viata a tinerilor din Romania, el putand fi activat si in alte licee ale Bucurestiului sau ale tarii, avand potentialul de actiune educativa la nivel national, in contextul necesitatii stringente a informarii tinerilor despre perspectivele carierei lor profesionale", a adaugat presedintele INACO.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani