Cresterea excesiva a creditelor ipotecare duce la dezechilibre externe in Romania
Data publicarii: Astazi, 25-01-2007"Concentrarea de noi credite in sectorul domestic pentru bunuri de consum si locuinte contribuie putin la potentialul de crestere pe termen lung, in timp ce creeaza conditii pentru majorarea preturilor activelor", se spune in raportul Bancii Mondiale.
Banca Mondiala observa ca maturitatile si nepotrivirile monetare sunt in crestere, mai ales in cazul creditelor ipotecare facute in moneda straina. "Structurile de proprietate indirecta pot izola efectiv anumite banci parinte de operatiunile pe care acestea le desfasoara local", se spune in raportul "UE 8+2".
"Supravegherea sporita si reglementarile inasprite sunt garantate in unele tari, in timp ce in cazurile in care cresterea rapida a creditelor este asociata cu riscuri macroeconomice accentuate este nevoie de un raspuns mai tare, inclusiv pentru evitarea politicilor fiscale prociclice si luarea in considerare a masurilor care pot fi aplicate, ca sa descurajeze imprumuturile pentru locuinte", atrage atentia Banca Mondiala, in raportul sau.
In unele tari din Uniunea Europeana, expansiunea creditelor a contribuit la crearea de dezechilibre macroeconomice accentuate, la cresterea potentiala a preturilor activelor din piata si la puncte vulnerabile care impun o reactie politica mai ferma, arata raportul Bancii Mondiale.
"Eficienta generala, profitabilitatea si capitalizarea bancilor din noile membre ale UE sunt in conformitate cu ale institutiilor bancare din zona euro, iar imprumuturile neperformante nu arata semne de vulnerabilitate in crestere", potrivit raportului Bancii Mondiale.
"Expansiunea creditelor reflecta un proces natural de profunzime financiara, iar raportul intre credite si produsul intern brut (PIB) este mai mult sau mai putin in conformitate cu ce se asteapta sa fie nivelurile de venit pe cap de locuitor. Bancile straine, care au, evident, o viziune si un management mai performant, detin o pozitia dominanta in cam toate statele regiunii "UE 8+2"", observa Banca Mondiala, in raportul sau.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman