Romania, al noualea producator de bere din UE
Data publicarii: 04-08-2018 | Economie
Anul trecut o cantitate de peste 41 de miliarde de litri de bere continand alcool a fost produsa in Uniunea Europeana, cu 2,5 miliarde de litri mai mult decat in 2016, la care se adauga aproape 900 milioane de litri de bere fara alcool sau cu un continut de alcool mai mic de 0,5%, iar Romania s-a situat pe locul noua in topul celor mai importanti producatori de bere din UE, arata datele publicate vineri de Eurostat.
Cu o productie de 8,14 miliarde litri (20% din productia totala a UE), Germania a fost principalul producator in 2017, cand una din cinci beri continand alcool produsa in UE a venit din Germania. Urmeaza in ordine, Marea Britanie (5,60 miliarde litri), Polonia (3,96 miliarde litri), Olanda (3,90 miliarde litri), Spania (3,62 miliarde litri), Belgia (2,44 miliarde litri), Franta (2,03 miliarde litri), Cehia (1,84 miliarde litri), Romania (1,76 miliarde litri) si Italia (1,17 miliarde litri).
Comparativ cu 2016, Olanda (48%) a inregistrat cea mai mare crestere a productiei de bere care contine alcool, urmata de Marea Britanie (14%) si Portugalia (11%). In schimb, productia de bere a scazut in Grecia (minus 9%), Slovacia (minus 5%), Bulgaria si Lituania (ambele cu minus 4%). Romania a produs anul trecut 1,760 miliarde litri de bere, in usoara scadere fata de 2016, cand a produs 1,763 miliarde litri.
SUA au fost principala destinatie pentru exporturile de bere ale statelor UE catre tarile din afara blocului comunitar (1,1 miliarde litri de bere continand alcool fiind exportati in 2017, sau 31% din exporturile totale extracomunitare de bere), urmate de China (520 milioane litri), Canada (210 milioane litri ), Coreea de Sud (175 milioane litri), Rusia (138 milioane litri), Elvetia (111 milioane litri), Australia (100 milioane litri) si Taiwan (95 milioane litri).
Cand vine vorba de importurile de bere in UE, preferata este berea din Mexic cu 211 milioane litri sau 52% din toate importurile de bere din afara UE inregistrate in 2017, urmata de berea din Serbia (48 milioane litri), SUA (39 milioane litri), Belarus (23 milioane litri), China (16 milioane litri), Ucraina (11 milioane litri), Rusia (zece milioane litri) si Thailanda (noua milioane litri).
Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia Zilei internationale a berii, care este celebrata de iubitorii acestei bauturi in fiecare an, in prima zi de vineri a lunii august. In acest an, ziua este marcata la data de 3 august. A fost celebrata pentru prima data in anul 2008.
Berea ocupa a treia pozitie in topul mondial al bauturilor, doar apa si ceaiul fiind consumate in cantitati mai mari.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii