Romania, al noualea producator de bere din UE
Data publicarii: 04-08-2018 | Economie
Anul trecut o cantitate de peste 41 de miliarde de litri de bere continand alcool a fost produsa in Uniunea Europeana, cu 2,5 miliarde de litri mai mult decat in 2016, la care se adauga aproape 900 milioane de litri de bere fara alcool sau cu un continut de alcool mai mic de 0,5%, iar Romania s-a situat pe locul noua in topul celor mai importanti producatori de bere din UE, arata datele publicate vineri de Eurostat.
Cu o productie de 8,14 miliarde litri (20% din productia totala a UE), Germania a fost principalul producator in 2017, cand una din cinci beri continand alcool produsa in UE a venit din Germania. Urmeaza in ordine, Marea Britanie (5,60 miliarde litri), Polonia (3,96 miliarde litri), Olanda (3,90 miliarde litri), Spania (3,62 miliarde litri), Belgia (2,44 miliarde litri), Franta (2,03 miliarde litri), Cehia (1,84 miliarde litri), Romania (1,76 miliarde litri) si Italia (1,17 miliarde litri).
Comparativ cu 2016, Olanda (48%) a inregistrat cea mai mare crestere a productiei de bere care contine alcool, urmata de Marea Britanie (14%) si Portugalia (11%). In schimb, productia de bere a scazut in Grecia (minus 9%), Slovacia (minus 5%), Bulgaria si Lituania (ambele cu minus 4%). Romania a produs anul trecut 1,760 miliarde litri de bere, in usoara scadere fata de 2016, cand a produs 1,763 miliarde litri.
SUA au fost principala destinatie pentru exporturile de bere ale statelor UE catre tarile din afara blocului comunitar (1,1 miliarde litri de bere continand alcool fiind exportati in 2017, sau 31% din exporturile totale extracomunitare de bere), urmate de China (520 milioane litri), Canada (210 milioane litri ), Coreea de Sud (175 milioane litri), Rusia (138 milioane litri), Elvetia (111 milioane litri), Australia (100 milioane litri) si Taiwan (95 milioane litri).
Cand vine vorba de importurile de bere in UE, preferata este berea din Mexic cu 211 milioane litri sau 52% din toate importurile de bere din afara UE inregistrate in 2017, urmata de berea din Serbia (48 milioane litri), SUA (39 milioane litri), Belarus (23 milioane litri), China (16 milioane litri), Ucraina (11 milioane litri), Rusia (zece milioane litri) si Thailanda (noua milioane litri).
Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia Zilei internationale a berii, care este celebrata de iubitorii acestei bauturi in fiecare an, in prima zi de vineri a lunii august. In acest an, ziua este marcata la data de 3 august. A fost celebrata pentru prima data in anul 2008.
Berea ocupa a treia pozitie in topul mondial al bauturilor, doar apa si ceaiul fiind consumate in cantitati mai mari.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani