Florin Jianu: Peste 75% dintre IMM-uri nu sustin amnistia fiscala
Data publicarii: 31-07-2018 | Economie
Doar doi din zece intreprinzatori sustin amnistia fiscala, cu toate ca peste 44% ar avea un interes personal in declararea voluntara a veniturilor nefiscalizate, ceea ce arata ca avem un mediu de afaceri responsabil si realist, a declarat, luni, Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-o conferinta de specialitate.
"Pana in prezent, nu am vazut vreo forma clara de proiect, dar am auzit mai multe declaratii publice ale reprezentantilor Guvernului. Au aparut declaratii conform carora se stergeau datorii atat pentru persoane fizice cat si pentru companiile de stat. S-a facut referire si la conformarea voluntara. Conceptul de amnistie fiscala are doua componente. Pe de o parte, aceea a stergerii datoriilor, iar a doua, de declarare voluntara a unor venituri nefiscalizate. In 2005, s-a realizat o amnistie fiscala, dar a avut niste obiective foarte clare, punctuale, pe chestiuni care ar fi costat mai mult statul decat ar fi avut de incasat", a spus Florin Jianu.
CNIPMMR a realizat, in perioada 23 - 29 iulie 2018, un sondaj privind utilitatea aministiei fiscale. Conform sondajului, la intrebarea 'Sustineti oportunitatea adoptarii masurii amnistiei fiscale?', 76,2% din respondenti au spus ca nu sustin amnistia fiscala. In acelasi timp, la intrebarea 'Cine considerati ca ar trebui sa beneficieze de masura amnistiei fiscale?' respondentii au apreciat ca persoanele fizice (41,3%) si microintreprinderile (40,3%) ar trebui sa fie in principal vizate de aceasta masura.
Intrebati daca 'Sunt interesati personal sa isi declare in mod voluntar veniturile nefiscalizate care au fost sustrase impozitarii?', 55,6% din respondenti au declarat ca nu au un interes personal in aplicarea acestei masuri, doar 44,4% mentionand ca ar putea fi interesati personal de amnistia fiscala.
In ceea ce priveste efectele care ar putea fi generate de adoptarea masurii de amnistie fiscala, 46% din respondenti au mentionat ca aceasta masura este una controversata cu efecte multiple si 30,2% ca va avea efecte negative, doar 23,8% considerand ca va avea efecte pozitive.
Printre cele mai importante efecte pozitive care ar putea fi generate de adoptarea masurii amnistiei fiscale, respondentii au mentionat reducerea sau chiar eliminarea penalitatilor de intarziere si nesanctionarea faptelor respective.
In ceea ce priveste efectele negative care ar putea decurge din aceasta masura, marea majoritate a respondentilor au evidentiat incurajarea neachitarii debitelor bugetare, alimentarea unei inclinatii si mai pronuntata spre evaziune fiscala, incalcarea principiilor de baza ale fiscalitatii, efectele negative asupra bugetului de stat si cresterea riscului infractional.
"In locul unei masuri controversate de amnistie fiscala, cu efecte negative evidente, cu dezavantaje si inechitati fata de contribuabilii onesti, ar trebui avute in vedere masuri de stimulare a conformarii benevole si de bonificare a intreprinzatorilor care si-au platit la timp si in bune conditii taxele si impozitele, precum si masuri de imbunatatire a cadrului legal fiscal, vizand in principal asezarea justa a sarcinilor fiscale potrivit principiului constitutional care reprezinta o garantie a principiului egalitatii in materie fiscala", a spus Florin Jianu.
Reprezentantii CNIPMMR apreciaza ca sectorul IMM-urilor trebuie sa beneficieze din partea statului de politici publice care sa asigure o reglementare inteligenta, consultarea sistematica cu organizatiile reprezentative, cresterea accesului la finantare, simplificarea procedurilor si debirocratizare, un cadru legal stabil si predictibil.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani