Zece reguli pentru a-ti cheltui banii inteligent
Data publicarii: 25-01-2007Tendinta de a cheltui e din ce in ce mai mare. Vitrinele magazinelor sau supermarketurile ne ademenesc sa cumparam fara discriminare, iar ambalajele atragatoare fac chemarea si mai irezistibila. A cheltui este pentru unii o pasiune. Pentru altii o nevoie cotidiana. Iar pentru o parte dintre noi, o adevarata arta. Pentru a economisi mai multi bani in mod constant - lucru esential pentru atingerea mai multor tinte financiare - trebuie sa inveti sa cheltuiesti banii cu tact. Banii Nostri prezinta 10 reguli care va vor ajuta sa va folositi cu maxima eficienta banii.
- Cheltuieste mai putin decat castigi. Aceasta ar trebui sa fie prima regula care sa te ghideze, o regula imperativa. A incalca aceasta regula insemna o expunere sigura la nesiguranta si angoasa financiara.
- Cumpara doar ce este important pentru tine si uita restul. Exista lucruri esentiale pe care nu le poti sterge de pe lista.
- Reanalizeaza lista cumparaturilor esentiale. Esential ar putea insemna alimentele de baza, pentru locuinta si lucrurile necesare. Fiecare dintre noi categoriseste o serie de bunuri drept irezistibile. Pentru uni acestea pot fi ciocolata sau branza. Pentru altii jocurile pe DVD. Trebuie inteles ce este esential si ce nu pentru a avea sansa de a cheltui mai putin. Treptat vei descoperi ca nu ai nevoie de ele in mod obligatoriu.
- Cumpara dupa valoare. Aceasta insemna gasirea celui mai bun produs cu cea mai lunga viata raportat la banii pe care ii dai. Nu alege imediat produsul cel mai ieftin doar daca calitatea nu conteaza pentru acel produs. Asta inseamna ca ar trebui sa faci cateva cercetari inainte de a face o achizitie mai mare.
- Investeste in calitate. Acest punct este complementar celui anterior dar se refera la acele bunuri esentiale pentru gospodarie sau pentru viata de zi cu zi. Un lucru de calitate va avea o viata mai lunga si te va scuti de cheltuieli suplimentare sau de pierderea timpului.
- Inlatura ce nu este prioritar. Cheltuieste cat mai putin posibil pe lucruri care nu-ti sunt de folos sau pe care nu le consideri indispensabile.
- Cunoaste-ti nevoile. Cand iti cumperi un calculator sau un telefon, de exemplu, nu alege modelul cu functii ce nu-ti folosesc.
- Reexamineaza-ti loialitatea fata de o marca. E usor sa cazi in obisnuinta, cumparand aceeasi marca de detergent sau pasta de dinti. Incearca si o marca mai ieftina din cand in cand pentru a vedea daca nu poti economisi astfel bani.
Citeste tot articolul in Banii Nostri
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani