Barometrul Industrial: Industria, patru luni de declin consecutiv
Data publicarii: 25-07-2018 | Economie
Industria a scazut si in iunie, implinindu-se patru luni de declin consecutiv, potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP si SNSPA Facultatea de Management.
"Scaderea era previzibila pe baza tiparelor din anii trecuti. Vara, activitatea din industrie e mai slaba. Sezonalitatea afecteaza cererea si motoarele incetinesc. Numai ca de data aceasta declinul a inceput cu trei luni in urma, iar in iunie s-au implinit patru luni de scadere consecutiva", sustin autorii cercetarii, data marti publicitatii.
Potrivit sursei citate, ceea ce vedem acum este un efect sezonier care se adauga la un curs descendent preexistent. Incetinirea s-a produs la noua din unsprezece indicatori masurati de Barometru. In plus, a continuat sa scada si increderea managerilor in activitatea viitoare. Semnele nu sunt bune. Orice declin care dureaza, produce costuri si ingreuneaza recuperarea.
Pe de alta parte, cand avansul industriei slabeste mai mult de trei luni la rand e posibil ca economia in ansamblu sa inceapa sa sufere, avertizeaza economistii.
Volumul productiei avea 65 de puncte in martie si a ajuns la 55 in iunie. Cresterea ramane pozitiva (peste 50), dar risca sa cada sub 50 de puncte, in zona de contractie. Stocurile sunt mai degraba subdimensionate, datorita activitatii scazute.
"Totusi, observam o usoara urcare a stocurilor de la 47 de puncte in mai la 49 in iunie. Cand activitatea scade, iar stocurile cresc usor, inseamna ca firmele au dificultati si in desfacerea produselor finite", spun specialistii.
In ceea ce priveste furnizorii, acestia nu par sa creeze probleme deosebite in industrie. Circa noua din zece firme raporteaza constant ca timpul in care obtin materialele comandate de la furnizori a ramas neschimbat. Cand timpul de livrare e stationar, inseamna ca firmele adapteaza cumpararea la nevoile curente ale productiei si probabil au relatii vechi cu furnizorii. In plus, cand cererea e mica, cumparatorii au putere mare de negociere asupra furnizorilor, inclusiv in privinta timpului de asteptare.
Comenzile noi au atins 53 de puncte, fata de 58 in mai si 63 in martie. Scaderea s-a produs preponderent pe seama cererii interne. Cererea subtire si mai ales descrescatoare are efect demoralizant si afecteaza puternic increderea managerilor, se arata in studiu.
"Comenzile pentru export reprezinta o raza de lumina in peisaj. Indexul lor a crescut de la 52 in mai, la 57 in iunie si se afla peste media primelor 5 luni ale anului. Era si timpul, pentru ca din februarie pana in mai indexul a traversat 5 luni de scadere continua. Probabil ca exportatorii beneficiaza in prezent de o conjunctura favorabila si ramane sa vedem daca avansul se pastreaza sau va fi si el afectat de sezonalitate", potrivit autorilor.
Importurile de materii prime au scazut foarte putin de la 61 in mai la 60 in iunie. Dar indexul este fix la nivelul mediei pe primele 5 luni din 2018 si 2017, iar in iunie aproape doua treimi din firme au raportat un nivel neschimbat al activitatii de import. Aceste date arata ca importul se mentine la un nivel ridicat.
Numarul de angajati a continuat sa scada de la 50 in mai la 47 de puncte in iunie si a intrat in zona de contractie. E posibil sa se repete situatia din 2017 si 2016, cand forta de munca in industrie s-a micsorat in toate cele trei luni de vara - iunie, iulie si august. Cauza este sezonalitatea dublata de cererea slaba din perioada premergatoare. Situatia prezice insa scaderi la veniturile bugetare din taxe si impozite, conform documentului.
Costurile de productie raman mari. Se afla din nou la 70 de puncte fata de 69 in mai. Numai 3% din firme raporteaza scaderi de costuri. E posibil ca in iulie si august indicatorul costurilor sa scada putin, pe fondul activitatii mai slabe, dar ne asteptam sa creasca din nou in septembrie.
Preturile incasate de firme nu au mai crescut. Dimpotriva s-au redus cu un punct, de la 61 in mai la 60 de puncte in iunie. Trei din patru firme (73%) raporteaza preturi neschimbate fata de luna anterioara. Numai 3% mentioneaza scaderi, iar tiparul sugereaza o posibila domolire a presiunii inflationare pe perioada verii.
Indexul de optimism al managerilor a scazut de la 63 in mai la 59 in iunie. Valoarea indexului rezulta din agregarea asteptarilor distincte ale managerilor privind cererea, productia si incasarile viitoare.
"Anul trecut 'aterizarea' asteptarilor a fost mai lina in primele 6 luni, de la 67 in ianuarie la 59 in iunie. In 2018, 'aterizarea' a fost ceva mai dura, de la 71 in ianuarie la 59 in iunie. Scaderea asteptarilor inseamna ca managerii nu au semnale de redresare. Doar exportatorii fac exceptie. Indicatorul de incredere privind comenzile pentru export a crescut de la 63 in mai la 66 in iunie. In general, managerii care se afla intr-o situatie mai buna au o incredere mai mare ca situatia va ramane buna si in continuare", concluzioneaza autorii studiului.
Barometrul este realizat lunar, pe un esantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu mai mult de noua angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor in intervalul 18 - 20 iulie 2018.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului