Evolutia randamentului, posibila explicatie pentru iesirile din fondurile deschise locale
Data publicarii: 18-07-2018 | Economie
Evolutia randamentului ar putea fi o posibila explicatie pentru iesirile de 1,8 miliarde de lei din fondurile deschise locale inregistrate de la inceputul anului, sustine Jan Pricop, director executiv al Asociatiei Administratorilor de Fonduri, la o conferinta organizata la Bursa de Valori Bucuresti.
"Decizia a fost a investitorilor. Cei care au avut probabil asteptari sau care poate nu au inteles foarte bine nici produsul in sine au fost nemultumiti de evolutia randamentului in ultima perioada, care este in corelatie inversa cu rata dobanzilor. Deci, la dobanzi in crestere, preturile obligatiunilor scad si atunci randamentele fondurilor, prin marcare la piata, devin poate insuficient de motivante pentru investitorii acestor fonduri. O parte dintre ei nu au mai avut rabdarea de ramane investiti si a astepta o schimbare de trend sau o materializare a unor castiguri pentru acele plasamente in obligatiuni care sunt tinute pana la scadenta pentru ca nu neaparat un plasament va avea randamentul pe care ni-l indica pretul de piata. Atata timp cat nu lichidezi investitia, poti obtine randamentul initial mentinand investitia pana la scadenta", a spus miercuri Pricop.
Potrivit acestuia, de la inceputul anului, au iesit 1,8 miliarde de lei din fondurile deschise locale. In fondurile inchise a existat o intrare de 168 de milioane de lei de la inceputul anului. Jan Pricop sustine ca exista o crestere a popularitatii pentru aceste fonduri, au fost lansate si anumite produse noi, dar nu toate sunt destinate investitorilor de retail.
De asemenea, Jan Pricop a afirmat ca este posibil ca o parte din iesirile de la inceputul anului sa se fi intors in depozite. Acesta a declarat ca este important ca investitorii sa urmareasca piata fondurilor de investitii si sa se gandeasca daca nu cumva exista alte produse decat cele pe care le-au avut pana la un anumit moment care ar putea sa raspunda asteptarilor lor.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice