Cum obtin un credit bancar pentru construirea unei pensiuni
Data publicarii: 23-01-2007Diferente intre creditul ipotecar si creditul de investitii
Principalele diferente intre cele doua tipuri de credite constau in perioada de rambursare si de garantiile necesare.
Un credit ipotecar se poate rambursa pe o perioada mai mare, ce poate ajunge la 15 sau 20 de ani, in timp ce un credit de investitii se poate intinde in general pana la 10 ani.
In privinta garantiilor, acestea sunt constituite, in cazul creditului ipotecar, de ipoteca asupra terenului si a constructiei viitoare, conform legii creditului ipotecar, pe cand la creditul de investitii garantiile sunt reprezentate de ipoteca pe un alt imobil, garantii mobiliare (depozite bancare, actiuni, echipamente etc.), garantii personale (scrisoare de garantie, asigurare etc.).
Se poate apela chiar la garantii din partea unui fond de garantare, precum Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, atunci cand nu dispuneti de suficiente garantii pentru acoperirea creditului.
Aveti nevoie de un avans de minim 15%
Bancile nu finanteaza integral investitia, asa incat veti avea nevoie de un avans. Daca apelati la un credit de la BCR, de exemplu, avansul minim este de 15% din valoarea imobilului, atat in cazul creditului ipotecar cat si in cazul creditului de investitii.
Un avantaj oferit de BCR este faptul ca puteti beneficia de o perioada de gratie la plata ratelor creditului de pana la doi ani in cazul creditului ipotecar sau chiar 3 ani la cel de investitii.
In ce conditii se poate obtine creditul
Valoarea creditului pe care-l puteti obtine depinde de garantiile oferite de firma si de valoarea ipotecii, precum si de situatia financiara si marimea firmei. In principiu, creditul nu poate depasi de trei ori cifra de afaceri anuala a companiei.
In privinta conditiilor minime de obtinere a creditului, firma nu trebuie sa aiba datorii la stat, iar indicatorii financiari sa arate o crestere a cifrei de afaceri, pentru a se demonstra bonitatea afacerii. Tot legat de acest aspect, va fi necesar si un studiu de fezabilitate, care va arata gradul de profitabilitate a afacerii ce urmeaza a fi creditata. In cazul nostru, fiind vorba de pensiune, studiul ar trebui sa indice modalitatea prin care aceasta va realiza veniturile in urmatorii ani, astfel incat sa poata fi platite si ratele la banca.
Va fi necesar, de asemenea, un flux de lichiditati (cash flow) aferent perioadei pentru care se solicita creditul si bugetul de venituri si cheltuieli al activitatii firmei. Documente obligatorii, de altfel, pentru succesul afacerii, nu doar pentru banca.
Citeste tot articolul in Ghiseul Bancar
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice