Cum obtin un credit bancar pentru construirea unei pensiuni
Data publicarii: 23-01-2007
Diferente intre creditul ipotecar si creditul de investitii
Principalele diferente intre cele doua tipuri de credite constau in perioada de rambursare si de garantiile necesare.
Un credit ipotecar se poate rambursa pe o perioada mai mare, ce poate ajunge la 15 sau 20 de ani, in timp ce un credit de investitii se poate intinde in general pana la 10 ani.
In privinta garantiilor, acestea sunt constituite, in cazul creditului ipotecar, de ipoteca asupra terenului si a constructiei viitoare, conform legii creditului ipotecar, pe cand la creditul de investitii garantiile sunt reprezentate de ipoteca pe un alt imobil, garantii mobiliare (depozite bancare, actiuni, echipamente etc.), garantii personale (scrisoare de garantie, asigurare etc.).
Se poate apela chiar la garantii din partea unui fond de garantare, precum Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, atunci cand nu dispuneti de suficiente garantii pentru acoperirea creditului.
Aveti nevoie de un avans de minim 15%
Bancile nu finanteaza integral investitia, asa incat veti avea nevoie de un avans. Daca apelati la un credit de la BCR, de exemplu, avansul minim este de 15% din valoarea imobilului, atat in cazul creditului ipotecar cat si in cazul creditului de investitii.
Un avantaj oferit de BCR este faptul ca puteti beneficia de o perioada de gratie la plata ratelor creditului de pana la doi ani in cazul creditului ipotecar sau chiar 3 ani la cel de investitii.
In ce conditii se poate obtine creditul
Valoarea creditului pe care-l puteti obtine depinde de garantiile oferite de firma si de valoarea ipotecii, precum si de situatia financiara si marimea firmei. In principiu, creditul nu poate depasi de trei ori cifra de afaceri anuala a companiei.
In privinta conditiilor minime de obtinere a creditului, firma nu trebuie sa aiba datorii la stat, iar indicatorii financiari sa arate o crestere a cifrei de afaceri, pentru a se demonstra bonitatea afacerii. Tot legat de acest aspect, va fi necesar si un studiu de fezabilitate, care va arata gradul de profitabilitate a afacerii ce urmeaza a fi creditata. In cazul nostru, fiind vorba de pensiune, studiul ar trebui sa indice modalitatea prin care aceasta va realiza veniturile in urmatorii ani, astfel incat sa poata fi platite si ratele la banca.
Va fi necesar, de asemenea, un flux de lichiditati (cash flow) aferent perioadei pentru care se solicita creditul si bugetul de venituri si cheltuieli al activitatii firmei. Documente obligatorii, de altfel, pentru succesul afacerii, nu doar pentru banca.
Citeste tot articolul in Ghiseul Bancar
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii