Romanii se inghesuie sa lucreze la birou
Data publicarii: 22-01-2007De asemenea, cheltuielile per angajat ale chiriasilor din spatiile de birouri din Bucuresti sunt printre cele mai mici din lume - 2.640 de euro anual per angajat -, mai putin decat angajatorii bucuresteni cheltuind doar cei din orase precum Kuala Lumpur sau Bangkok.
Spatii individuale pentru avocati
Daca birourile directorilor continua sa castige metri patrati, angajatilor le sunt rezervate suprafete tot mai restranse, de cele mai multe ori in spatii "deschise". Acest tip de constructie are avantajul de a fi lipsita de pereti despartitori si de a da impresia de suprafata mare, in pofida faptului ca numarul de angajati care o ocupa este ridicat.
"In ultimii ani, suprafata in metri patrati destinata fiecarui angajat a scazut si va continua sa scada. Aceasta in principal datorita cresterii spatiilor de tip back-office sau call-center, dar si din motive legate de costuri sau de lipsa de spatii disponibile", explica Adriana Neagu, consultant in cadrul departamentului de birouri al companiei imobiliare DTZ Echinox.
Potrivit companiei imobiliare, in acest moment nu exista reglementari legate de spatiul pe care ar trebui sa-l ocupe angajatii la birou. Cu toate acestea, exista un minimum acceptat de piata - de sapte metri patrati de angajat - in functie de care constructorii de cladiri moderne de birouri proiecteaza sistemul de aer conditionat sau pe cel de ventilatie.
Suprafata ocupata de fiecare angajat la birou depinde in mare masura de tipul de activitate pe care o desfasoara in firma unde lucreaza. Astfel, daca in companiile de avocatura sunt necesare birouri individuale, pentru a proteja confidentialitatea muncii angajatilor, companiile de telecomunicatie au nevoie de spatiu deschis, in care vor lucra mai multi angajati.
Spatiul pe care il ocupa angajatii la birou in Europa Centrala si de Est este ceva mai ridicat, cu o medie de 12 metri patrati in Cehia, Polonia sau Ungaria. La polul opus se afla orasul american Newport Beach, unde fiecarui angajat ii revin 26,2 metri patrati.
Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice