Sistemul bancar romanesc va ajunge la maturitate peste zece ani
Data publicarii: 22-01-2007In plus, legislatia bancara romaneasca este una serioasa, ceea ce a contribuit la cresterea increderii clientilor si la atragerea unor jucatori internationali puternici, considera economistul francez. "Societe Generale, care este una din cele mai mari banci din Europa, a avut incredere in piata romaneasca. Cred ca au aratat o buna viziune, au avut dinamism, dezvoltandu-se pe toate sectoarele pietei financiare, si au avut succes", a afirmat Avila.
Adjunctul sefului Misiunii Economice franceze la Bucuresti nu crede totusi ca vor mai fi mari grupuri care sa intre pe piata romaneasca. "Sunt deja multi actori in piata bancara, aproape 40. S-ar putea sa vedem mai degraba o consolidare a pietei, in sensul unei mai mari concentrari, prin fuziuni, care au loc si pe pietele mai mari din Europa", a aratat Avila.
Daca vor mai fi intrari de mari grupuri pe piata bancara, ele vor fi mai degraba rezultatul unor concentrari la nivel international, asa cum s-a intamplat in cazul achizitiei bancii grecesti Emporiki, prezenta si in Romania, de catre grupul francez Credit Agricole, considera Avila. "Daca, de exemplu, si vorbesc de o situatie ipotetica, BNP Paribas sau alt grup cumpara Societe Generale, acel grup va intra, astfel, si pe piata romaneasca", a explicat el.
Economistul francez crede ca, desi bancile din tari ale Uniunii Europene pot intra pe piata romaneasca dupa o simpla notificare la Banca Nationala a Romaniei, putine banci vor intra cu adevarat pe piata, insa nu exclude deschiderea unor birouri de reprezentare cu rol de "observare a pietei".
Principalele segmente de clientela pe care bancile vor miza vor fi persoanele fizice si firmele mici si mijlocii, pentru ca vor avea rate inalte de crestere. "Rata de crestere pe segmentul marilor companii (corporate) este mai mica. Exista putine companii romanesti mari, astfel ca si segmentul bancar de corporate este limitat", a mentionat Avila.
Adjunctul sefului Misiunii Economice franceze la Bucuresti considera ca vor mai intra jucatori internationali in sectorul financiar, odata cu dezvoltarea burselor, a fondurilor de investitii si a celor de pensii, dar si a asigurarilor, mai ales prin extinderea asigurarilor obligatorii. "Toate acestea au un rol esential in finantarea economiei", a precizat Avila.
Activele bancilor romanesti au ajuns, la finele lunii noiembrie 2006, la aproximativ 158 de miliarde lei (46 miliarde euro), care reprezinta mai putin de jumatate din produsul intern brut al anului trecut, estimat de Comisia Nationala de Prognoza la 337,9 miliarde lei. In tarile din zona euro, activele bancare depasesc 100% din produsul intern brut.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice