Indicatorul de incredere macroeconomica a crescut marginal in luna martie
Data publicarii: 13-04-2018 | Economie
Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a crescut cu 0,9 puncte pana la valoarea de 47,6 puncte, evolutie datorata componentei de anticipatii a indicatorului, potrivit unui comunicat al CFA Romania.
"Astfel, indicatorul conditiilor curente a scazut cu 2,9 puncte, pana la valoarea de 64,2 puncte, in timp ce indicatorul anticipatiilor a scazut cu 2,8 puncte pana la valoarea de 39,4 puncte. In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 83% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7000, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7369", se spune in comunicat.
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2019/martie 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,17% (valoarea mediana inregistrata este 4%).
"Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 98%, si respectiv 90% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,02%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,51%. Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate dobanzi real negative", se mentioneaza in comunicat.
Indicatorul CFA Romania de incredere macroeconomica a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroeconomice.
Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) catre arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman