Indicatorul de incredere macroeconomica a crescut marginal in luna martie
Data publicarii: 13-04-2018 | Economie
Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a crescut cu 0,9 puncte pana la valoarea de 47,6 puncte, evolutie datorata componentei de anticipatii a indicatorului, potrivit unui comunicat al CFA Romania.
"Astfel, indicatorul conditiilor curente a scazut cu 2,9 puncte, pana la valoarea de 64,2 puncte, in timp ce indicatorul anticipatiilor a scazut cu 2,8 puncte pana la valoarea de 39,4 puncte. In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 83% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7000, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7369", se spune in comunicat.
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2019/martie 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,17% (valoarea mediana inregistrata este 4%).
"Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 98%, si respectiv 90% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,02%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,51%. Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate dobanzi real negative", se mentioneaza in comunicat.
Indicatorul CFA Romania de incredere macroeconomica a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroeconomice.
Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) catre arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile