MADR: Peste 300 de esantioane de vin, verificate in laboratoarele specializate; neconformitati la unele produse din Bulgaria

Data publicarii: 05-04-2018 | Economie
Specialistii Laboratorului Central pentru Controlul Calitatii si Igienei Vinului Valea Calugareasca au verificat, in perioada premergatoare Pastelui, 316 esantioane de vin, colectate atat din depozitele distribuitorilor, cat si de la producatori, rezultatul fiind ca unele loturi de vin produs si imbuteliat in Bulgaria au fost neconforme, informeaza joi Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Potrivit sursei citate, scopul actiunilor de control a fost asigurarea consumatorilor in privinta autenticitatii si conformitatii vinului romanesc. In urma analizarii celor 316 de esantioane de vin, in laboratoarele specializate din cadrul MADR pentru acest gen de determinari, nu au fost depistate neconformitati de calitate sau compozitie fizico-chimica, cu exceptia unor loturi produse si imbuteliate in Bulgaria, ce s-au fost dovedite ca fiind neconforme si, prin urmare, au fost interzise la comercializare si returnate furnizorului din tara vecina. "Intreaga productie de vinuri autohtone se caracterizeaza prin calitate si diversitate, iar autenticitatea si naturaletea sunt elemente garantate de producatorii romani, constatate de catre specialisti in domeniu, dar si certificate prin distinctiile oferite vinului romanesc la concursurile organizate pe plan national sau international. Rezultatele analizelor efectuate in cadrul Laboratorului Central pentru Controlul Calitatii si Igienei Vinului Valea Calugareasca asupra celor 316 esantioane prelevate au confirmat progresele realizate in domeniul vitivinicol romanesc, datorita programelor derulate prin MADR privind refacerea patrimoniului viticol si retehnologizarea cramelor", se mentioneaza in comunicatul MADR. Ministerul de resort subliniaza ca piata vinurilor din Romania ofera produse de calitate, ce corespund din punct de vedere fizico-chimic si organoleptic cerintelor impuse de lege. Potrivit cifrelor publicate in 2017 de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV), vremea nefavorabila din multe regiuni a fost principalul motiv pentru care productia mondiala de vin a scazut cu 3% in 2016, pana la 267 milioane hectolitri. Cu o productie de 50,9 milioane hectolitri, Italia si-a confirmat pozitia de cel mai mare producator mondial de vin, urmata de Franta (43,5 milioane) si Spania (39,3 milioane). Consumul anual de vin in Romania este de 25 de litri pe cap de locuitor si reprezinta doar jumatate din consumul tarilor dezvoltate, care se ridica la peste 50 de litri/locuitor.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: