Confuziile jurnalistilor straini creeaza isterie pe piata valutara
Data publicarii: 18-01-2007
Analiza jurnalistilor straini poate fi considerata, fara indoiala, mai mult decat superficiala, daca tinem cont de faptul ca acestia aveau la dispozitie numeroase studii efectuate de agentiile de rating si grupuri financiare implicate in Romania iar opinia unanim acceptata a acestora este ca moneda nationala va cunoaste in continuare o apreciere. Aprecierea a fost subliniata recent la Viena de catre viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, care a previzionat inclusiv faptul ca exista riscul ca aprecierea nominala sa fie prea rapida.
Si sa nu uitam ca anul trecut leul a fost vedeta pe piata valutara internationala, iar unul dintre principalele atuuri in lupta cu inflatia ale guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu poate fi aprecierea monedei nationale! Chiar daca evolutia de ieri a raportului euro/leu nu poate fi considerata una alarmanta, ea pune in evidenta temerile enuntate de BNR de mai multe ori: exista prea mult capital speculativ in piata, iar miscarile acestuia, daca nu este tinut sub control, pot fi foarte periculoase.
Evolutii surprinzatoare ieri, pe piata valutara romaneasca. Preluarea unor informatii invechite de catre presa internationala, referitoare la cursul mediu euro/leu in anul recent incheiat a bulversat intentiile dealerilor. Astfel, conform jurnalistilor, pornind de la previziunile Comisiei Nationale de Prognoza dar si de la unele prevederi ale programului multianual de convergenta la euro, moneda nationala ar urma sa evolueze intr-o directie contrara actualului trend.
Analiza superficiala a jurnalistilor a condus la deprecierea leului, pe o piata ce se dovedeste extrem de fragila. Si cand spun superficiala, ma bazez pe faptul ca acestia aveau la dispozitie numeroase studii efectuate de agentiile de rating si grupuri financiare implicate in Romania: opinia unanim acceptata a acestor analisti este ca moneda nationala va cunoaste in continuare o apreciere. Recent, viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa, estima continuarea aprecierii leului in acest an, indicand chiar ca exista riscul ca aprecierea nominala sa fie prea rapida. Chiar politicile de macrostabilitate elaborate in laboratorul de pe strada Doamnei, unice din punctul de vedere al profesionalismului (spre deosebire de insiruirile de generalitati de la palatul Victoria, care vor sa tina loc de restructurare) mizeaza pe aprecierea leului, foarte necesara tinerii sub control a inflatiei.
Stabilitatea macroeconomica din urmatorii trei ani va fi influentata in mod decisiv de evolutia salariului nominal, a productiei agricole si a cursului de schimb, potrivit programului de convergenta la zona euro al Ministerului Finantelor.
E adevarat, in acelasi document, publicat marti de autoritati pentru dezbatere publica, include referiri la un curs mediu de schimb de 3,55 lei/euro pentru 2006, intr-un tabel denumit "presupuneri".
"Informatia a fost preluata de presa internationala si a devenit accesibila astfel tuturor investitorilor straini, inspirandu-le un sentiment negativ, care i-a determinat sa-si inchida unele pozitii pe leu", a declarat pentru Mediafax, dealerul unei banci.
Dupa inchiderea de marti a pietei locale, in urma aparitiei materialului, nerezidentii au cumparat euro, astfel ca leul s-a depreciat de la 3,3850 unitati pana la 3,4 unitati pe piata interbancara.
Citeste tot articolul in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii