Confuziile jurnalistilor straini creeaza isterie pe piata valutara
Data publicarii: 18-01-2007Analiza jurnalistilor straini poate fi considerata, fara indoiala, mai mult decat superficiala, daca tinem cont de faptul ca acestia aveau la dispozitie numeroase studii efectuate de agentiile de rating si grupuri financiare implicate in Romania iar opinia unanim acceptata a acestora este ca moneda nationala va cunoaste in continuare o apreciere. Aprecierea a fost subliniata recent la Viena de catre viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, care a previzionat inclusiv faptul ca exista riscul ca aprecierea nominala sa fie prea rapida.
Si sa nu uitam ca anul trecut leul a fost vedeta pe piata valutara internationala, iar unul dintre principalele atuuri in lupta cu inflatia ale guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu poate fi aprecierea monedei nationale! Chiar daca evolutia de ieri a raportului euro/leu nu poate fi considerata una alarmanta, ea pune in evidenta temerile enuntate de BNR de mai multe ori: exista prea mult capital speculativ in piata, iar miscarile acestuia, daca nu este tinut sub control, pot fi foarte periculoase.
Evolutii surprinzatoare ieri, pe piata valutara romaneasca. Preluarea unor informatii invechite de catre presa internationala, referitoare la cursul mediu euro/leu in anul recent incheiat a bulversat intentiile dealerilor. Astfel, conform jurnalistilor, pornind de la previziunile Comisiei Nationale de Prognoza dar si de la unele prevederi ale programului multianual de convergenta la euro, moneda nationala ar urma sa evolueze intr-o directie contrara actualului trend.
Analiza superficiala a jurnalistilor a condus la deprecierea leului, pe o piata ce se dovedeste extrem de fragila. Si cand spun superficiala, ma bazez pe faptul ca acestia aveau la dispozitie numeroase studii efectuate de agentiile de rating si grupuri financiare implicate in Romania: opinia unanim acceptata a acestor analisti este ca moneda nationala va cunoaste in continuare o apreciere. Recent, viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa, estima continuarea aprecierii leului in acest an, indicand chiar ca exista riscul ca aprecierea nominala sa fie prea rapida. Chiar politicile de macrostabilitate elaborate in laboratorul de pe strada Doamnei, unice din punctul de vedere al profesionalismului (spre deosebire de insiruirile de generalitati de la palatul Victoria, care vor sa tina loc de restructurare) mizeaza pe aprecierea leului, foarte necesara tinerii sub control a inflatiei.
Stabilitatea macroeconomica din urmatorii trei ani va fi influentata in mod decisiv de evolutia salariului nominal, a productiei agricole si a cursului de schimb, potrivit programului de convergenta la zona euro al Ministerului Finantelor.
E adevarat, in acelasi document, publicat marti de autoritati pentru dezbatere publica, include referiri la un curs mediu de schimb de 3,55 lei/euro pentru 2006, intr-un tabel denumit "presupuneri".
"Informatia a fost preluata de presa internationala si a devenit accesibila astfel tuturor investitorilor straini, inspirandu-le un sentiment negativ, care i-a determinat sa-si inchida unele pozitii pe leu", a declarat pentru Mediafax, dealerul unei banci.
Dupa inchiderea de marti a pietei locale, in urma aparitiei materialului, nerezidentii au cumparat euro, astfel ca leul s-a depreciat de la 3,3850 unitati pana la 3,4 unitati pe piata interbancara.
Citeste tot articolul in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului