Credit-punte, bani sa-ti schimbi casa
Data publicarii: 17-01-2007Cum functioneaza
Prin contractarea unui credit-punte proprietarul imobilului obtine de la banca intre 75% si 80% din valoarea imobilului pe care il detine. Garantie la banca este pusa casa sau apartamentul in care locuieste, iar banii pot fi utilizati pentru a cumpara cea de-a doua locuinta. In cazul in care aceasta din urma este mai mare, diferenta de bani o poate obtine prin contractarea unui imprumut ipotecar sau imobiliar.
"Creditul-punte este un sprijin in achizitionarea unei locuinte, mai mare de regula, dar poate fi si mai mica, prin faptul ca ofera o parte din suma necesara pentru cumpararea celei de-a doua locuinte sau a unui teren", afirma purtatorul de cuvant al BCR, Corneliu Cojocaru.
Creditul-punte se acorda pe perioade de pana la doi ani, timp in care cei care l-au facut trebuie sa cumpere cea de-a doua locuinta si sa o vanda pe prima. Credite-punte rambursabile dupa o perioada de doi ani pot fi contractate de la BCR, dar numai in cazul in care este achizitionat un teren pe care urmeaza sa fie ridicat un imobil.
In aceeasi situatie Banca Transilvania acorda un termen de 18 luni. Pentru schimbarea unei case cu alta, ambele institutii de credit acorda imprumuturile pe termen de cel mult un an. Dupa ce locuinta dorita este cumparata, ipoteca in favoarea bancii este transferata pe aceasta, iar prima locuinta devine libera de sarcini.
Cat costa sa iei un credit-punte
Costurile aferente contractarii unui credit-punte sunt in primul rand cele cu dobanda perceputa pentru suma imprumutata. Dobanda urmeaza sa fie achitata lunar in timp ce suma imprumutata urmeaza sa fie achitata integral pana la finele perioadei de contractare a creditului-punte.
La acestea se adauga costurile cu evaluarea celor doua imobile - care variaza, in functie de evaluator, intre 80 si 300 de euro - si costurile cu politele de asigurare ale imobilelor cesionate in favoarea bancii.
Avantajele acestui tip de imprumut
Principalul atu al acestui tip de credit este ca nu trebuie sa vinzi locuinta pe care o ai pentru a obtine lichiditati ca sa cumperi casa dorita. Daca in mod normal ar fi trebuit sa stai cu chirie, contractarea unui credit-punte iti da posibilitatea sa locuiesti tot in casa ta. Un alt mare avantaj este reprezentat de perioada de timp lasata ragaz de banca pentru gasirea celei de-a doua locuinte si pentru vanzarea celei vechi.
Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice