Coface Austria Kreditversicherung AG isi deschide sucursala in Romania

Data publicarii: 15-01-2007
Coface Austria Kreditversicherung AG, compania-mama, a Coface Romania, firma specializata in rapoarte de credit, colectare de creante si consultanta de risc, va deschide in Romania o sucursala specializata in asigurari de credite, au declarat, luni, reprezentanti ai Coface Romania. "Coface Romania Credit Management SRL este specializata in servicii de rapoarte de credit, monitorizare a pietelor, recuperare debite, urmarire facturi si consultanta de risc, iar Coface Austria Kreditversicherung AG, compania noastra mama, va oferi, pe piata romaneasca, asigurari de credite si garantii", au afirmat reprezentantii companiei.

Coface Austria Kreditversicherung AG a notificat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu privire la intentia de a deschide o sucursala in Romania, in baza dreptului de stabilire.

Coface a avut, in anul 2006, o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro, in crestere cu 70%, fata de anul precedent si o rata a profitabilitatii de 38%, conform informatiilor oferite de companie. Numarul de angajati al companiei s-a majorat cu aproape o treime, ajungand la 40 de persoane.

Potrivit Coface, una din cele mai mari realizari ale firmei este triplarea cifrei de afaceri din piata interna, ceea ce demonstreaza cresterea capacitatii de absorbtie a pietei, fiind gestionate 21.000 de cazuri in valoare de 44 de milioane de lei. "Cresterea puternica din 2006 ne face sa tintim la o crestere de 70% si o cifra de afaceri de 2,5 milioane euro in 2007. Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana vom deschide o sucursala Coface Austria la Bucuresti, care va aduce in Romania core-business-ul grupului, asigurarile de credit", declara, anul trecut, directorul Coface Romania, Cristian Ionescu.

Potrivit lui Ionescu, piata asigurarilor de credit comercial din Romania este in crestere si valoarea totala a primelor subscrise de partenerii comerciali a atins, in 2006, 30 milioane euro. "Este o activitate noua in Romania, dar pe piata asigurarilor de credit comercial exista companii din cadrul bancilor care deruleaza acest tip de operatiuni, cum sunt BCR Asigurari, Omniasig si Asiban, dar au aparut si firme internationale de renume, care ofera acest tip de polite de asigurare", a declarat Cristian Ionescu.

Asigurarea de credit comercial acopera riscul de neincasare a creantelor, respectiv riscul ca un debitor sa nu poata sau sa nu fie dispus sa plateasca. "Contractele de asigurare de acest tip acopera in esenta furnizorul sau creditorul impotriva pierderilor cauzate de insolventa sau de incapacitatea de plata a unui client", a explicat directorul general al Coface Romania. Potrivit acestuia, prin aceste polite se asigura si neplata la scadenta, iar suma asigurata poate include principal, taxe (cum este taxa pe valoarea adaugata - TVA), penalizari, dobanzi pana la scadenta, costuri de asigurare si de transport. Societatea de asigurare verifica bonitatea clientului si emite un raport de credit catre furnizor, in baza caruia se acorda acestuia o limita de credit. Asiguratorul poate stabili o limita de credit sau aceasta poate fi discretionara, la alegerea creditoului, daca debitorul nu a avut restante in ultimele 12 luni. "Pot fi asigurare si riscuri in perioada de pre-livrare si chiar si riscul politic", a mai spus Cristian Ionescu.

Pot fi incheiate polite de asigurare de credit comercial fie pentru intregul portofoliu de afaceri, fie pentru 85% din activitatile care sustin cifra de afaceri a unei companii sau pentru clientii cei mai mari, a explicat presedintele Coface Romania. Rata primei de asigurare este media intre 0,4% si 0,8%. "Prima minima de asigurare se calculeaza prin inmultirea ratei primei de asigurare cu cifra de afaceri estimata pe un an", a spus Ionescu. Pe piata romaneasca, raspunderea maxima este de aproximativ 300 de ori valoarea primei minime sau o suma fixa. Perioada de asigurare pe care pot fi incheiate politele pentru credite comerciale este de un an, cu posibilitatea de reinnoire automata. Plata despagubirilor se face in termen de 30 de zile de la trimiterea notificarii pentru insolventa sau de cinci luni pentru neplata datoriilor la scadenta. "Daunele mici nu se platesc, se acorda bonusuri pentru lipsa despagubirilor, iar sumele recuperate care depasesc valoarea daunelor sunt rambursate", a mai spus Cristian Ionescu.

Agentiile de rating Fitch si Standard & Poor's au imbunatatit, la sfarsitul anului 2006, ratingurile asiguratorului de credite Coface, care a devenit, astfel, compania de profil cu cel mai bun rating din lume.

Fitch a modificat ratingul de putere financiara al Coface, de la AA la AA+, si ratingul privind datoriile pe termen lung ale companiei, de la AA- la AA. Standard & Poor's a imbunatatit, la randul sau, ratingul Coface, de la AA- la AA. Cea de-a treia agentie majora de rating, Moody's, a acordat Coface ratingul Aa3.

Coface este una dintre cele mai mari companii de asigurari de credite din lume, cu o cota de piata estimata de 18% la nivel mondial si, totodata, lider pe piata globala a asigurarilor de credite pentru exporturi, cu o cota de piata de 25%. Imbunatatirea ratingurilor companiei recunoaste pozitia dominanta a grupului in Europa, castigata atat prin achizitii, cat si prin crestere organica, ca si avantajele competitionale castigate de Coface gratie retelei sale globale, calitatii strategiei, precum si sistemelor sale informatice, care permit mentinerea unui control strict asupra informatiilor privind creditele si asupra colectarii datoriilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: