Certificatul de inmatriculare este necesar la plata impozitului pe masinile in leasing
Data publicarii: 15-01-2007
De la 1 ianuarie 2007, potrivit modificarilor aduse de Codul Fiscal, la leasingul financiar, impozitul pe proprietate atat in cazul caselor si a terenurilor, cat si a autoturismelor nu se mai plateste de catre societatea de leasing, ci de catre utilizator.
Spre deosebire de case si terenuri, unde prevederile normelor Codului Fiscal acopera integral modalitatea de inregistrare, pentru autoturisme este nevoie de documente suplimentare din care sa reiasa datele tehnice pe baza carora este calculat impozitul.
Pentru mijloacele de transport care fac obiectul unui contract de leasing financiar incheiat pana la data de 31 decembrie 2006, utilizatorul trebuie sa se inregistreze la administratia taxe locale pana la 31 ianuarie. Normele de aplicare a Codului Fiscal prevad, in acest sens, depunerea unei declaratii fiscale insotite de o copie a contractului de leasing. Pentru contractele de leasing incheiate dupa 1 ianuarie 2007, locatarul trebuie sa depuna, in cel mult 30 de zile, o declaratie insotita de o copie a contractului de leasing.
Potrivit reprezentantei Asociatiei Romane de Leasing Bancar, Adriana Ahciarliu, certfificatul de inmatriculare al autoturismului contine datele cuprinse in cartea tehnica si este suficient pentru inregistrarea la administratia financiara. "Am avut discutii cu MAI si am convenit, pe langa copia de pe contractul de leasing, sa se prezinte certificatul de inmatriculare. Codul Fiscal acopera doar zona fiscala din contract. MAI a promis ca va transmite, in acest sens, o circulara catre prefecturi", a precizat Ahciarliu.
Cartea tehnica a autoturismului este detinuta, pe durata contractului, de catre societatea de leasing si este cedata numai la transferul proprietatii. Prin urmare, cartea tehnica nu poate fi prezentata la administratia locala decat de catre locator (societatea de leasing).
Contractul de leasing financiar este definit prin Codul Fiscal ca fiind contractul care indeplineste urmatoarele conditii: riscurile si beneficiile dreptului de proprietate sunt transferate in momentul in care contractul produce efecte, prevede transferul dreptului de proprietate la momentul expirarii contractului, perioada de leasing depaseste 80% din durata de functionare maxima, valoarea totala a ratelor este mai mare sau egala cu valoarea de intrare a bunului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii