Andreea Paul (INACO): Romania este complet decuplata de la progresul tehnologic
Data publicarii: 02-02-2018 | EconomieRomânia este decuplata complet de la progresul tehnologic, iar întrebarea care se pune este de ce nu reusim sa transpunem cresterea economica în calitatea vietii, a declarat, joi, Andreea Paul, presedintele Initiativei pentru Competitivitate (INACO), în cadrul dezbaterii cu tema "De ce pierde România din competitivitate? Provocari si solutii".
"De ce România pierde din competitivitate si care sunt provocarile? Desi România are cea mai ridicata viteza de crestere economica din Europa, aceasta nu se regaseste în rapoartele globale privind competitivitatea. Nimeni nu raspunde de ce cadem în aceste topuri globale si de ce restul din jurul nostru performeaza. Cu toate ca avem o crestere economica ridicata, nu reusim sa o transpunem în calitatea vietii. România este complet decuplata de la progresul tehnologic. Daca ne uitam la toti indicatorii alocati pentru educatie, cercetare, inovare o sa gasim justificarea de ce nu performam. În acelasi Raport al Competitivitatii Globale, publicat de Forumul Economic Mondial, România se asaza pe un rusinos loc 132 în lume din 137 de tari analizate. Înaintea coruptiei, sunt patru indicatori la care mediul de afaceri percepe ca România sta nu tocmai bine: incapacitatea guvernamentala de a coordona activitatea economica, de a inova, de a fiscaliza inteligent, de a valorifica talentele sau lipsa finantarii initiativelor economice private sau ale statului", a atentionat Andreea Paul.
Conform INACO, Raportul Competitivitatii Globale 2017 - 2018 al Forumului Economic Mondial arata ca România a pierdut, într-un singur an, sase locuri ajungând de pe locul 62 pe locul 68 în lista celor 137 de tari analizate din perspectiva a peste 100 de indicatori economici luati în considerare.
De asemenea, România a retrogradat cinci pozitii în topul mondial al capacitatii de a dezvolta, retine si atrage talentele, respectiv doua locuri în Raportul Global al Competitivitatii Turismului.
În acelasi timp, Bucurestiul a pierdut 16 pozitii în Raportul Global al Competitivitatii Urbane, la limita topului 200 al oraselor lumii, ajungând pe locul 188.
Initiativa pentru Competitivitate (INACO) si Centrul de Cercetari al Facultatii de Relatii Economice Internationale (REI), în parteneriat cu Patronatul Investitorilor Autohtoni - PIAROM, au organizat, joi, la Academia de Studii Economice din Capitala, o dezbatere cu tema "De ce pierde România din competitivitate? Provocari si solutii".
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani