Certificatul de inmatriculare este necesar la plata impozitului pe masinile in leasing
Data publicarii: 15-01-2007De la 1 ianuarie 2007, potrivit modificarilor aduse de Codul Fiscal, la leasingul financiar, impozitul pe proprietate atat in cazul caselor si a terenurilor, cat si a autoturismelor nu se mai plateste de catre societatea de leasing, ci de catre utilizator.
Spre deosebire de case si terenuri, unde prevederile normelor Codului Fiscal acopera integral modalitatea de inregistrare, pentru autoturisme este nevoie de documente suplimentare din care sa reiasa datele tehnice pe baza carora este calculat impozitul.
Pentru mijloacele de transport care fac obiectul unui contract de leasing financiar incheiat pana la data de 31 decembrie 2006, utilizatorul trebuie sa se inregistreze la administratia taxe locale pana la 31 ianuarie. Normele de aplicare a Codului Fiscal prevad, in acest sens, depunerea unei declaratii fiscale insotite de o copie a contractului de leasing. Pentru contractele de leasing incheiate dupa 1 ianuarie 2007, locatarul trebuie sa depuna, in cel mult 30 de zile, o declaratie insotita de o copie a contractului de leasing.
Potrivit reprezentantei Asociatiei Romane de Leasing Bancar, Adriana Ahciarliu, certfificatul de inmatriculare al autoturismului contine datele cuprinse in cartea tehnica si este suficient pentru inregistrarea la administratia financiara. "Am avut discutii cu MAI si am convenit, pe langa copia de pe contractul de leasing, sa se prezinte certificatul de inmatriculare. Codul Fiscal acopera doar zona fiscala din contract. MAI a promis ca va transmite, in acest sens, o circulara catre prefecturi", a precizat Ahciarliu.
Cartea tehnica a autoturismului este detinuta, pe durata contractului, de catre societatea de leasing si este cedata numai la transferul proprietatii. Prin urmare, cartea tehnica nu poate fi prezentata la administratia locala decat de catre locator (societatea de leasing).
Contractul de leasing financiar este definit prin Codul Fiscal ca fiind contractul care indeplineste urmatoarele conditii: riscurile si beneficiile dreptului de proprietate sunt transferate in momentul in care contractul produce efecte, prevede transferul dreptului de proprietate la momentul expirarii contractului, perioada de leasing depaseste 80% din durata de functionare maxima, valoarea totala a ratelor este mai mare sau egala cu valoarea de intrare a bunului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice