Aplicatie online pentru identificarea clasei de bonus-malus
Data publicarii: 23-01-2018 | EconomieAutoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pune la dispozitia asiguratilor, începând de luni, un instrument online prin care se pot obtine informatii despre încadrarea în clasa bonus-malus (B/M) a autovehiculului asigurat prin RCA, conform unui comunicat al ASF.
Instrumentul poate fi utilizat accesând pagina de internet a Autoritatii, www.asfromania.ro.
Cautarea se poate face simultan pentru maximum cinci vehicule, iar criteriile de cautare sunt numarul de înmatriculare sau numarul de identificare a autovehiculului (seria de sasiu). Rezultatele furnizate reprezinta încadrarea în clasa B/M pentru fiecare autoturism în parte, pentru data de referinta aleasa, precum si alte detalii privind polita RCA (compania de asigurare, durata contractului).
"Acest instrument ofera un plus de transparenta în ceea ce priveste detaliile contractelor RCA si, de asemenea, informeaza în permanenta asiguratii cu privire la clasa de B/M în care sunt încadrati. Consider ca aplicatia pe care am lansat-o astazi va fi foarte utila consumatorilor, pentru ca sistemul bonus-malus are un rol esential în determinarea tarifului politelor auto obligatorii", a declarat Leonardo Badea, presedintele ASF.
Conform noii legislatii din domeniul asigurarilor (art. 32 din Norma ASF nr. 20/2017), în situatia în care un asigurat persoana fizica detine mai multe vehicule, acesta beneficiaza de aceeasi clasa a sistemului B/M pentru toate vehiculele, respectiv cea mai favorabila asiguratului. În cazul persoanelor juridice, sistemul B/M se aplica pentru fiecare vehicul în parte.
Prin interogari succesive - pentru date de referinta diferite - acest instrument online permite utilizatorilor sa genereze si un istoric al încadrarii în clasele de B/M ale autovehiculelor detinute.
Acordarea celei mai favorabile clase de B/M pentru toate autoturismele detinute de o persoana fizica se face în contextul mai larg creat de noua legislatie aplicabila contractelor RCA (Legea nr. 132/2017, Norma nr. 20/2017) care, prin introducerea unor noi mecanisme - printre care tariful de referinta, noul sistem bonus-malus, decontarea directa, notiunea de asigurat cu risc ridicat etc. - a creat premisele necesare echilibrarii si bunei functionari a pietei asigurarilor auto obligatorii.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani