Europenii nu stiu ca nu exista taxe bancare suplimentare in tarile europene

Data publicarii: 15-01-2007
Europenii nu stiu ca nu exista taxe bancare suplimentare in tarile europeneMajoritatea europenilor nu stiu ca nu exista taxe suplimentare in cazul retragerilor de bani de la bancomate, a platilor cu cardul sau transferurilor de bani in tarile membre ale Uniunii Europene, se arata intr-un sondaj dat publicitatii de Comisia Europeana. Ingrijorator este faptul ca numarul celor care nu stiu despre inexistenta taxelor bancare in spatiul european a crescut in 2006 fata de anul precedent.

Doar un sfert dintre europeni stiu ca nu exista taxe suplimentare la retragerea banilor de la bancomatele dintr-o alta tara din Uniunea Europeana sau pentru platile cu un card bancar, se arata in sondajul dat publicitatii de Comisia Europeana. Si mai putini europeni, doar 16%, stiu ca nu trebuie sa plateasca taxe suplimentare in cazul transferurilor de bani in alta tara europeana.

Majoritatea cetatenilor din zona primelor 12 tari europene nu au raspuns corect cu privire la intrebarile legate de taxele bancare. Mai mult de jumatate (51%) nu stiu daca au de platit taxe suplimentare atunci cand utilizeaza cardul bancar pentru retragerea banilor in alta tara din Uniunea Europeana iar 53% nu stiu daca au de platit taxe suplimentare la plata cu cardul in alta zona europeana. De asemenea, 59% dintre europeni nu au idee daca exista taxe suplimentare atunci cand au de facut un transfer bancar intr-o alta tara din zona europeana.

Jumatate dintre cei care se aventureaza sa-si exprime opinia cred in mod gresit ca exista taxe suplimentare atunci cand utilizeaza cardul in alta tara europeana sau pentru transferul de bani in alta zona din Europa. Fata de sondajele efectuate in anii anteriori, nu exista o schimbare in bine in acest sens, se mentioneaza in raportul Comisiei Europene.

Doar o minoritate a cetatenilor europeni stiu ca nu exista taxe pentru utilizarea cardului in alte tari din zona europeana sau pentru transferul de bani dintre doua tari europene.

Sistemul unic de plati european (SEPA)

Sistemele de plati bancare din Uniunea Europeana urmeaza a fi integrate, obiectivul fiind crearea unui sistem unic de plati, Single Euro Payments Area (SEPA) ce urmeaza a functiona din 2010, se arata in raportul Comisiei Europene.

In acest sens a fost adoptat Regulamentul Parlamentului si Consiliului European nr. 2560/2001, care stabileste principiul egalitatii taxelor pentru platile efectuate in statele membre UE precum si intre statele membre (cross-border).

Regulamentul a fost aplicat din 2002 in cazul retragerilor de bani de la ATM-uri (bancomate) si platilor cu carduri iar din iulie 2003 in cazul transferurilor bancare (credit transfers).

Aceasta inseamna ca, in cazul platilor cu carduri si transferurilor bancare, cetatenii statelor membre UE platesc aceleasi tarife (fara taxe suplimentare) atat pentru platile bancare din tara de rezidenta cat si pentru platile in alte tari membre UE.

Transferurile internationale (intre tari) in spatiul euro reprezinta in prezent doar 5% din totalul platilor la scara continentala.

Cand vor beneficia si romanii de avantajele SEPA?

Pe scurt, abia dupa adoptarea monedei europene.

Mai detaliat, raspunde Ionel Dumitru, seful serviciului Sent din cadrul TransFonD, compania romaneasca de procesare a platilor interbancare:

"Avantajele pentru oameni si pentru companii sunt acelea ca vor putea transfera fonduri in euro, catre cineva (persoana sau companie) din spatiul euro utilizand aceleasi instrumente si platind acelasi pret ca pentru o plata locala (ceea ce nu inseamna neaparat comisioane mai mici, uneori comisioanele se egalizeaza la nivelul de sus).

Si corespunzator, vom putea primi fonduri din spatiul euro ca si cum le-am primi de la un rezident. Pentru publicul larg, SEPA doar va pune semnul egal intre o plata in euro destinata unei banci din Romania si una -tot in euro- destinata unei banci din alta tara. Si asta atunci cand Romania va adopta euro.

Bancile romanesti trebuie sa se pregateasca de SEPA

Ca noi, cetatenii si companiile romanesti, va trebui sa avem la indemana (adica bancile noastre, din Romania, sa ne ofere pentru a le utiliza) instrumente de plata pe care "SEPA" le recunoaste ca fiind conforme cu standardele stabilite de EPC (SEPA compliant instruments).

Am spus ca o plata initiata de la Bucuresti pentru un client al unei banci din Paris trebuie sa fie procesata ca orice plata interbancara initiata de la o banca din Pantelimon pentru un client al unei banci din Drumul Taberei, cu aceleasi comisioane, termene etc...

De aici rezulta ca trebuie sa avem acelasi formular (daca ni se ofera un ordin de plata pe suport hartie) sau acelasi "template" de format de mesaj de plata de completat (daca vom avea, acasa sau la firma, o aplicatie cu introducere manuala de tip internet banking sau multicash sau home banking etc) fie (daca suntem una dintre companiile mari si medii, cu multe tranzactii generate automat de un sistem informatic) sa avem o unica aplicatie de procesare automata de plati intr-un unic format, indiferent de tara destinatarului si cu aceleasi asteptari privind durata executiei si securitatea tranzactiei.

Vor fi deci standarde pentru instrumentele de plata, unice din punctul de vedere al continutului si al formatului.

Schemele acestor instrumente vor fi unificate. Prin schema se intelege ceea ce noi consideram pana acum reglementarea circuitelor, drumul normat al platii. Pentru orice debit direct sau ordin de plata initiat sau de primit se asteapta un tratament egal, indiferent de unde si catre cine a fost initiat."

Europenii folosesc tot mai mult bani cash

Faptul ca nu mai exista taxe bancare suplimentare la platile cu carduri si la transferuri bancare in tarile din spatiul european nu a impiedicat cresterea constanta a volumului de bani cash in circulatie, care se ridica in prezent la peste 600 de miliarde de euro, se arata intr-un raport al Comisiei Europene.

Numarul bancnotelor in circulatie aproape s-a triplat, de la 221 miliare euro la 595 miliarde. Cresterea numarului de monede este mai mica, de la 13 miliarde euro la 17,6 miliarde.

Sondajul mai arata ca nu toti europenii s-au obisnuit sa gandeasca in noua moneda europeana. In timp ce 57% dintre europeni spun ca fac calcule in euro pentru nevoile zilnice, 22% faca inca calcule in vechea moneda nationala, in timp ce 21% spun ca fac calcule in ambele monede.

Cifrele mai arata ca moneda euro este folosita intr-un procent mare in afara Europei. Conform datelor Bancii Centrale Europene, 10-20% din valoarea totala a bancnotelor euro in circulatie sunt folosite in afara zonei euro.

Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: