Omniasig va prelua pachetul majoritar de actiuni la Unita si Agras
Data publicarii: 15-01-2007"De exemplu, in Cehia, VIG controleaza direct compania Kooperativa, iar aceasta detine pachetul majoritar de actiuni la cealalta companie din grupul VIG din Cehia, CPP. In Slovacia, exista o companie care se numeste tot Kooperativa, detinuta direct de VIG si care, la randul ei, este actionar majoritar la celelalte companii controlate de VIG acolo, Kontinuita si Komunalna. De asemenea, in Austria, VIG controleaza alte doua companii din grup, Donau si BA/CA Versicherung", a mai spus Peter Hagen.
In prezent, in Romania, Vienna Insurance Group controleaza in mod direct societatile Omniasig, unde detine 97,78% din actiuni, si Unita, cu 99,99% din titlurile societatii. In ceea ce priveste celelalte doua companii din grup, Omniasig Life este controlata, in proportie de 50%, de Omniasig, iar Agras este controlata de Unita, cu o participatie majoritara de 75,7%.
"Planul nostru este ca Omniasig sa ajunga sa detina pachetul majoritar de actiuni la toate celelalte societati din grup, Unita, Agras si Omniasig Life, urmand ca fiecare companie sa isi pastreze identitatea si portofoliul specific de produse si servicii de asigurare, potrivit strategiei noastre multi-brand, de grup deschis de firme. De altfel, Vienna Insurance Group a primit, recent, din partea revistei Finance New Europe, premiul pentru cel mai bun grup de asigurari pe 2006, argumentul principal pentru acordarea acestui premiu fiind tocmai eficienta strategiei noastre multi-brand in Europa Centrala si de Est, factor care ne individualizeaza mult in raport cu concurentii nostri din regiune", a adaugat Hagen.
Actionarii Omniasig SA au decis, intr-o adunare generala din data de 13 octombrie 2006, modificarea siglei companiei, astfel incat aceasta sa sublinieze apartenenta companiei la grupul austriac Vienna Insurance. "Aceasta decizie, de modificare a siglei Omniasig, face parte dintr-o actiune de omogenizare a imaginii companiilor romanesti de asigurari care fac parte din grupul Vienna Insurance", a declarat, atunci, pentru NewsIn, directorul de comunicare al Omniasig, Alina Nastase. "Noua sigla a Omniasig va contine si logo-ul companiei mama, Vienna Insurance. Urmarim prin asta ca Omniasig, Omniasig Life, Agras si Unita sa prezinte pe piata o imagine cat mai unitara, avand sigle similare, care sa sublinieze apartenenta la grup. Este vorba de o intarire a imaginii si nu despre un proces de rebranding", a mai spus directorul de comunicare de la Omniasig.
Vienna Insurance, fosta Wiener Staedtische, a cumparat, in 2005, 70,7% din actiunile Omniasig de la fondul israelian de investitii TBIH Financial Services Group, detinut de grupul Kardan, contra sumei de 64 milioane euro si a achizitionat, ulterior, participatiile altor actionari ai Omniasig de la acea data: Financiara SA (20,2%), BCR (1,6%), Constantin Toma, director al Omniasig (7,4%) si alti actionari, persoane fizice. TBIH devenise actionar principal al Omniasig in 1999, cand cumparase actiunile Bancorex la societatea de asigurari. La acea data, unul dintre actionarii Omniasig era omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, care si-a vandut, trei ani mai tarziu, participatia, de 15%, catre TBIH. In prezent, Vienna Insurance Group controleaza 97,78% din titlurile Omniasig SA.
Omniasig a obtinut, in primele noua luni ale anului trecut, un profit net de circa 13 milioane lei (3,67 milioane de euro), mai mult decat dublu fata de rezultatul net raportat la finele lui 2005 (1,5 milioane euro). Omniasig a subscris prime brute subscrise de asigurare, in primele noua luni din 2006, de 367 milioane lei (103,66 milioane euro). In 2005, Omniasig a raportat prime brute subscrise in valoare totala de 116,3 milioane euro. Omniasig are, in prezent, un capital social de 29,5 milioane euro, compania operand, in iunie 2006, o majorare de capital de 22 de milioane euro.
Actionariatul companiei de asigurari Unita a hotarat, intr-o adunare generala extraordinara a actionarilor din data de 13 decembrie 2006, majorarea capitalului social al societatii cu 51,4 milioane lei (15,02 milioane euro), la 114,28 milioane lei (33,41 milioane euro), pentru a sustine cresterea afacerii. Majorarea de capital de la Unita se va efectua prin aport in numerar, care urmeaza sa fie varsat integral pana la data de 31 ianuarie 2007, potrivit hotararii actionarilor. Potrivit Monitorului Oficial nr. 32 din 5 ianuarie 2007, la aceasta majorare de capital a Unita va participa si Omniasig, "luandu-se in considerare intentia actionarului majoritar al Unita, Vienna Insurance Group, de a transfera o parte din actiunile detinute la Unita catre societatea Omniasig", se spune in Monitorul Oficial.
Unita va raporta, cel mai probabil, pierderi pe 2006, din cauza costurilor generate de schimbarea concentrarii pe asigurarile generale de pe cele de viata si a activitatii de restructurare, potrivit directorului general al Unita, Iulian Dumitru. Unita a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2006, un volum de prime nete subscrise de 184,2 milioane lei (peste 52 milioane euro), cu 7,6% mai putin fata de perioada similara a anului precedent, detinand, in prezent, o cota de piata de 4,34%. Compania a inregistrat, in 2005, un profit net de 283.641 lei si venituri totale de 381,19 milioane lei. Vienna Insurance, fosta Wiener Staedtische, a cumparat, in anul 2000, 51% din actiunile Unita, printr-o majorare de capital de 4,5 milioane de marci germane (3,15 milioane euro). In prezent, Vienna Insurance Group detine 99,99% din titlurile societatii.
Raiffeisen Bank Romania a vandut, recent, 4,45 milioane de actiuni Agras, reprezentand 12,98% din capitalul social al asiguratorului, printr-o tranzactie in valoare de 2,64 milioane de lei (781.000 euro), desfasurata prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB). In urma tranzactiei, Raiffeisen Bank Romania a iesit din structura actionariatului Agras. Totodata, Unita si-a majorat participatia la 75,7% din capitalul Agras. Anterior operatiunii, Unita detinea 74,45% din actiunile Agras.
Societatea de asigurari Agras a inregistrat, dupa primele noua luni ale anului 2006, un profit net de 823.549 lei (circa 234.000 euro) si venituri totale de 35,45 milioane lei (10,07 milioane euro). In primele noua luni ale anului trecut, 2005, Agras - Grupul Wiener Stadtische a inregistrat pierderi de 2,41 milioane lei (680.881 euro) si venituri totale in valoare de 35,17 milioane lei (9,90 milioane euro). Agras s-a infiintat la data de 10.09.1992, ca societate pe actiuni, iar din octombrie 2002, Unita, controlata de Vienna Insurance Group, a devenit actionar majoritar al societatii Agras, in urma unei tranzactii de 2,9 milioane euro.
Omniasig Life a inregistrat, dupa primele noua luni ale anului 2006, prime brute subscrise in valoare de aproximativ 30 milioane lei (8,5 milioane euro), cu 40% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita incetarii colaborarilor cu BCR si CEC, care asigurau un volum al subscrierilor de peste 50% din totalul activitatii Omniasig Life, potrivit reprezentantilor companiei. Viena Insurance Group a investit, anul trecut, 2,5 milioane euro (8,7 milioane lei) pentru construirea, in nordul Capitalei, in zona Baneasa, a noului sediu al Omniasig Asigurari de Viata, cu o suprafata de 1.600 metri patrati, parte a noii strategii de consolidare a companiei pe piata de asigurari din Romania. In ianuarie 2006, Omniasig Life a preluat portofoliul de contracte de asigurari de viata al Unita, in jur de 50.000 de polite.
Omniasig SA detine 50% din actiunile Omniasig Life, grupul TBIH Financial Services Group, controlat, in proportie de 60%, de Viena Insurance Group, detine 49,96% din actiunile societatii, iar restul, de 0,04%, este detinut de mai multe persoane fizice. La sfarsitul lunii august 2006, Vienna Insurance si-a transformat cele 40 de procente detinute din Kardan Financial Services B.V., actionarul majoritar al TBIH Financial Services, intr-o participatie directa, de 60%, la TBIH Financial Services, contra sumei de 34 milioane euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani