CA al BNR anticipeaza o accelerare a inflatiei in lunile care urmeaza
Data publicarii: 16-01-2018 | EconomieConsiliul de Administratie al Bancii Nationale a României (BNR) anticipeaza o accelerare a inflatiei în lunile care urmeaza, reiese din minuta sedintei de politica monetara publicata pe site-ul institutiei.
'Membrii Consiliului au remarcat ca noile date si evaluari reconfirma perspectiva accelerarii inflatiei în lunile urmatoare, sub impactul presiunilor în crestere ale factorilor pe partea ofertei si ale celor fundamentali, suprapuse în primele luni din 2018 efectelor de baza inflationiste asociate reducerilor si eliminarilor de impozite indirecte si scaderilor de preturi administrate. S-a observat ca valorile anticipate a fi atinse de rata anuala a inflatiei pe orizontul scurt de timp sunt semnificativ mai înalte decât cele din prognoza pe termen mediu publicata în Raportul asupra inflatiei din noiembrie 2017, depasind considerabil limita de sus a intervalului tintei stationare, dar si ca revizuirea ascendenta este atribuibila cvasi-exclusiv actiunii factorilor pe partea ofertei', se arata în document.
Principalele influente suplimentare sunt asteptate sa decurga din evolutia pretului combustibililor, în conditiile relativei mariri a cotatiilor petrolului, din recenta crestere a preturilor LFO si ale produselor din tutun, precum si din dinamica relativ mai înalta a preturilor administrate.
'În aceste conditii, unii membri ai Consiliului au facut referire la caracterul tranzitoriu al puseului inflationist ce se va manifesta probabil în primele trimestre din 2018, data fiind previzibila epuizare spre finalul acestui an a efectelor multora din socurile inflationiste pe partea ofertei care îl provoaca, reamintind ca prognoza pe termen mediu anticipeaza plasarea ratei anuale a inflatiei la 3,2% în decembrie 2018 si la 3,1% în luna septembrie 2019', informeaza BNR.
Conform Bancii Centrale, a fost exprimata preocuparea legata de riscul ca, pe fondul presiunilor în urcare ale cererii agregate excedentare, anticipata amplificare a impactului socurilor pe partea ofertei, implicând cresterea si mentinerea ratei anuale a inflatiei mult peste limita de sus a intervalului tintei stationare de-a lungul a câteva trimestre, sa dezancoreze anticipatiile inflationiste pe orizontul mai lung de timp.
În acest context a fost evocata si relatia între preturile interne si dinamica cursului de schimb.
'Pe termen scurt, o sursa importanta de incertitudini si riscuri în sens ascendent la adresa perspectivei inflatiei a fost considerata evolutia pretului combustibililor si a pretului altor utilitati, în contextul volatilitatii crescute a pretului international al petrolului', mentioneaza sursa citata.
Preturile de consum au continuat sa creasca în luna decembrie din 2017, rata anuala a inflatiei urcând la 3,3%, de la 3,23% în noiembrie, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu 0,44% si a celor nealimentare cu 0,28%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate recent.
Anterior, Banca Nationala a României a revizuit în crestere, la 2,7%, prognoza de inflatie pentru finalul anului 2017, de la 1,9% anterior. Pentru finalul anului 2018, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se asteapta la o rata a inflatiei de 3,1%.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii