Hidroelectrica: Blocarea proiectului Bumbesti-Livezeni pune in pericol protectia populatiei
Data publicarii: 13-01-2018 | EconomieBlocarea proiectului privind amenajarea hidroenergetica a râului Jiu pe sectorul Bumbesti-Livezeni, dupa ce instanta a admis plângerile unor organizatii neguvernamentale de mediu, pune în pericol protectia populatiei si emite un semnal de nesiguranta catre toti investitorii din România, se arata într-un comunicat al Hidroelectrica, remis, vineri, AGERPRES. Sursa: Agerpress
Comunicatul vine în urma întâlnirii de vineri, de la Târgu Jiu, dintre conducerea companiei si mai multi oficiali locali cu Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei, pe tema "Obiectivul de investitii Amenajarea hidroenergetica a Râului Jiu pe sectorul Bumbesti-Livezeni Perspective de realizare si dezvoltare".
Dezbaterea a avut ca scop gasirea unor solutii concrete pentru punerea în siguranta a lucrarilor la amenajarea hidroenergetica a râului Jiu, pe sectorul Bumbesti-Livezeni.
Urgenta discutiilor vine pe fondul îngrijorarii autoritatilor cu privire la riscurile majore create de sistarea proiectului Hidroelectrica, urmare a deciziei Curtii de Apel pronuntate în data de 14 decembrie 2017, prin care au fost anulate autorizatiile de constructie.
"Astfel, pentru protectia populatiei din zonele adiacente aval de proiect, pentru limitarea posibilelor distrugeri cauzate de viiturile caracteristice perioadelor de iarna-primavara, evitarea inundarii drumurilor nationale, precum si pentru punerea în conservare în conditii de siguranta a lucrarilor deja efectuate, autoritatile centrale si locale, împreuna cu consortiul derulator al proiectului Hidroelectrica, cerceteaza caile de actiune imediata si prioritizarea acestora", potrivit comunicatului.
Identificarea si efectuarea rapida a lucrarilor de punere în siguranta, în conditiile respectarii legii si obtinerii autorizatiilor necesare, sunt prioritate zero pentru Hidroelectrica, aceasta fiind singura solutie pâna la comunicarea motivarii instantei, act ce ar permite societatii stabilirea urmatorilor pasi pentru deblocarea proiectului AHE Bumbesti-Livezeni, au mai spus oficialii companiei.
''Nu cautam acum vinovati pentru blocarea proiectului, ci solutii pentru punerea în siguranta si, ulterior, pentru punerea în functiune. Finalizarea investitiilor hidroenergetice în derulare, de catre Hidroelectrica - producator de energie din surse regenerabile de interes national - este o masura asumata ferm prin Programul de Guvernare. La fel - cresterea gradului de valorificare a potentialului hidroenergetic. Ministerul asigura întreg sprijinul pentru finalizarea lucrarilor de pe Jiu'', a afirmat Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei, citat în comunicat.
La rândul sau, presedintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a declarat ca blocarea proiectului reprezinta un semnal foarte prost de nesiguranta transmis investitorilor.
"Sunt surprins si profund dezamagit de blocarea proiectului prin decizia Curtii de Apel. Este un semnal foarte prost, de descurajare si nesiguranta, transmis tuturor investitorilor din România, nu doar celor din energie. Am atras atentia în repetate rânduri asupra incoerentelor legislative care afecteaza grav felul în care sunt realizate lucrarile la obiectivele noastre. Din pacate, solicitarile Hidroelectrica si semnalul de alarma pe care l-am tras au ramas fara ecou. Iata, suntem astazi în fata unei situatii fara precedent: o investitie pentru care s-au cheltuit 155,5 milioane de euro, foarte necesara sistemului, gata sa fie pusa în functiune, intra în conservare cu perspectiva de a fi distrusa. Ne dorim sau nu sa facem investitii? Consider ca a fost creat un precedent extrem de periculos. Cum sa vorbim despre dezvoltare în conditiile în care nu poti sa faci investitii pentru ca exista oricând spectrul ca autorizatii obtinute perfect legal sa fie mai apoi anulate de instanta", a subliniat Bogdan Badea.
El a adaugat ca este neaparat nevoie de armonizare legislativa, de conlucrarea între toate autoritatile competente, în interes national. Normele si normativele trebuie sa fie simple si usor de înteles pentru orice investitor.
"De asemenea, nu înteleg ostilitatea organizatiilor de mediu vizavi de investitiile pe care le face Hidroelectrica. Construim scari de pesti în amenajari - un lucru recent pentru tara noastra, si în general suntem deschisi la tot ceea ce înseamna exigente de mediu. Efectuam lucrari de împadurire si amenajare care fac ca obiectivele noastre sa se integreze în ambient. Si noi dorim o Românie curata, în armonie cu mediul. Mai mult, alaturi de beneficiile clare ale producerii de energie, oriunde a investit, Hidroelectrica a adus plus-valoare. Ma refer aici la crearea de noi habitate, la stimularea turismului, la dezvoltarea economica pe plan local, la ridicarea gradului de siguranta în caz de calamitati", a continuat Badea, citat în comunicat.
În cazul proiectului AHE Bumbesti - Livezeni, Curtea de Apel Bucuresti a admis, pe 14 decembrie, recursul unor ONG-uri de mediu si a anulat autorizatiile de construire emise de consiliile judetene din Hunedoara si Gorj, decizia fiind definitiva.
Prin decizia instantei, Sistemul Energetic National va fi privat de un aport de 65 MW, mai spune Hidroelectrica.
"Hotarârea Curtii de Apel Bucuresti poate face obiectul cailor extraordinare de atac (contestatie în anulare, revizuire sau revizuire speciala) însa, dat fiind ca motivele pentru a promova o cale extraordinara de atac sunt precis identificate de Codul de Procedura Civila, Hidroelectrica va putea face o analiza pertinenta a acestora numai dupa ce Curtea de Apel Bucuresti va comunica motivarea solutiei de mai sus. Hidroelectrica va face toate demersurile legale necesare pentru reluarea lucrarilor în conditiile legii si punerea în functiune a obiectivelor din Defileul Jiului", se arata în comunicat.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice