Taxa pe viciu este neconstitutionala, considera seful Fiscului
Data publicarii: 12-01-2007
Potrivit acestuia, in 2006, veniturile din accize au crescut foarte putin fata de anul precedent, comparativ cu majorarile de venituri colectate din alte taxe. Seful Fiscului considera ca si evaziunea fiscala a crescut semnificativ, in urma introducerii taxei pe viciu.'Orice astfel de taxa instituita de un minister presupune o scadere a incasarilor la bugetul general consolidat', a adaugat Sebastian Bodu.
Datele Ministerului Finantelor arata ca veniturile incasate la bugetul statului din taxa pe viciu, de la introducerea acesteia si pana la 30 noiembrie 2006, depasesc 545 milioane lei (158 milioane euro).
Potrivit acelorasi date, veniturile din accize au crescut, in primele 11 luni ale anului, cu peste noua la suta fata de perioada similara a anului trecut. Veniturile bugetului general consolidat, realizate in primele 11 luni din 2006, au crescut cu 22,04 la suta fata de perioada similara din 2005, cifrandu-se la 90,05 miliarde lei.
Taxa pe viciu a fost aplicata incepand din luna mai 2006, iar pentru ca nu putea fi administrata, a fost introdusa in acciza. Taxa a fost stabilita la 200 de euro pe hectolitrul de alcool etilic (sau 2 euro pe fiecare litru alcool pur) si 10 euro/1.000 de tigarete. Conform legii, persoanele juridice care produc sau importa tutun destinat fumatului contribuie cu suma de 13 euro/kg.
Persoanele juridice care realizeaza incasari din activitati publicitare la produse din tutun si bauturi alcoolice contribuie cu o cota de 12 la suta din valoarea acestor incasari, dupa deducerea taxei pe valoarea adaugata, iar respectivele contributii se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sanatatii Publice incepand cu data de 1 ianuarie 2007.
Romania a obtinut, in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, o derogare de trei ani, pana in 2010, pentru a ajunge la nivelul de accizare din UE, respectiv 64 euro pe mia de tigarete. In urma introducerii in acciza a taxei pe viciu, nivelul accizei va creste mai mult decat era prognozat, ajungand la 74 euro la nivelul anului 2010.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii