Taxa pe viciu este neconstitutionala, considera seful Fiscului
Data publicarii: 12-01-2007Potrivit acestuia, in 2006, veniturile din accize au crescut foarte putin fata de anul precedent, comparativ cu majorarile de venituri colectate din alte taxe. Seful Fiscului considera ca si evaziunea fiscala a crescut semnificativ, in urma introducerii taxei pe viciu.'Orice astfel de taxa instituita de un minister presupune o scadere a incasarilor la bugetul general consolidat', a adaugat Sebastian Bodu.
Datele Ministerului Finantelor arata ca veniturile incasate la bugetul statului din taxa pe viciu, de la introducerea acesteia si pana la 30 noiembrie 2006, depasesc 545 milioane lei (158 milioane euro).
Potrivit acelorasi date, veniturile din accize au crescut, in primele 11 luni ale anului, cu peste noua la suta fata de perioada similara a anului trecut. Veniturile bugetului general consolidat, realizate in primele 11 luni din 2006, au crescut cu 22,04 la suta fata de perioada similara din 2005, cifrandu-se la 90,05 miliarde lei.
Taxa pe viciu a fost aplicata incepand din luna mai 2006, iar pentru ca nu putea fi administrata, a fost introdusa in acciza. Taxa a fost stabilita la 200 de euro pe hectolitrul de alcool etilic (sau 2 euro pe fiecare litru alcool pur) si 10 euro/1.000 de tigarete. Conform legii, persoanele juridice care produc sau importa tutun destinat fumatului contribuie cu suma de 13 euro/kg.
Persoanele juridice care realizeaza incasari din activitati publicitare la produse din tutun si bauturi alcoolice contribuie cu o cota de 12 la suta din valoarea acestor incasari, dupa deducerea taxei pe valoarea adaugata, iar respectivele contributii se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sanatatii Publice incepand cu data de 1 ianuarie 2007.
Romania a obtinut, in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, o derogare de trei ani, pana in 2010, pentru a ajunge la nivelul de accizare din UE, respectiv 64 euro pe mia de tigarete. In urma introducerii in acciza a taxei pe viciu, nivelul accizei va creste mai mult decat era prognozat, ajungand la 74 euro la nivelul anului 2010.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman