Transgaz: Eurotransgaz a depus joi cererea de participare la privatizarea Vestmoldtransgaz
Data publicarii: 29-12-2017 | EconomieEurotransgaz SRL, societate înfiintata la Chisinau având ca asociat unic SNTGN Transgaz SA, a depus, joi, cererea de participare la concursul investitional de privatizare a Întreprinderii de Stat (I.S.) Vestmoldtransgaz, informeaza Transgaz printr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.
"I.S. Vestmoldtransgaz este operatorul de sistem de transport gaze naturale care gestioneaza pe teritoriul Republicii Moldova interconectorul Iasi-Ungheni si a fost inclus de Guvernul Republicii Moldova în lista companiilor scoase la privatizare în luna octombrie 2017. Eurotransgaz SRL a luat fiinta în baza deciziei actionarilor SNTGN Transgaz SA, exprimata prin Hotarârea nr.10 a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din data de 12 decembrie 2017", precizeaza comunicatul citat.
Anterior, surse apropiate tranzactiei declarasera, pentru AGERPRES, ca Transgaz a depus o oferta pentru achizitia societatii de stat Vestmoldtransgaz iar oferta a fost acceptata de catre autoritatile de la Chisinau, fiind conforma cu caietul de sarcini.
Potrivit unui anunt al Agentiei Proprietatii Publice din Republica Moldova, citat de Radio Chisinau, pretul initial de vânzare al societatii Vestmoldtransgaz este de 180 de milioane de lei (moldovenesti). Cumparatorul va avea obligatia de a investi în companie 93 de milioane de euro, pe durata primilor doi ani dupa preluarea acesteia.
Totodata, potrivit Ministerului Economiei si Infrastructurii de la Chisinau, Transgaz a înfiintat, pe 18 decembrie, o filiala în Republica Moldova, denumita EuroTransgaz. În documentul de înfiintare se arata ca printre principalele obiective de activitate ale noului agent economic sunt producerea, transportul, distributia, stocarea si furnizarea gazelor naturale, transporturi prin conducte, depozitari, precum si activitati de consultanta pentru afaceri si management.
"Noua întreprindere este reprezentanta Societatii pe Actiuni Transgaz din România, care participa la realizarea proiectului de interconexiune pe gaze naturale dintre Republica Moldova si România, inclusiv prin extinderea gazoductului Iasi - Ungheni pâna la Chisinau, care urmeaza a fi dat în exploatare pâna la finele anului 2018", se arata într-un comunicat al Ministerului Economiei si Infrastructurii din Republica Moldova.
Transgaz a înregistrat, în primele noua luni din acest an, un profit net de 433,552 milioane lei, în crestere cu 21% raportat la cel obtinut în perioada similara din 2016, de 358,469 milioane lei.
SNTGN Transgaz SA România este operatorul tehnic al Sistemului National de Transport (SNT) gaze naturale.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii