BNR incalca propriile norme de prudentialitate
Data publicarii: 12-01-2007La BNR, acest lucru nu functioneaza, angajatii putandu-se imprumuta 90% din suma necesara pentru achizitionarea unei locuinte, fiindu-le oferita cu generozitate si o perioada de gratie de 18 luni. In plus, desi chiar BNR a stabilit ca o familie nu poate avea rate lunare la banci mai mari decat 40% din veniturile obtinute, regula nu se aplica propriilor angajati, care au dreptul la un grad de indatorare de 50 % din venituri. Mai mult, in cazul in care beneficiarul creditului nu isi achita o rata, din motive obiective, persoana respectiva nu ajunge in nici un caz pe mana Biroului de Credit, cum s-ar intampla in cazul unui roman obisnuit. In cazul angajatilor BNR, "Comisia de acordare a creditului poate rescadenta rambursarea acesteia in decurs de 6 luni de la data amanarii", se arata in norma care reglementeaza creditul intern din BNR.
Mergand mai departe, chiar daca angajatul isi pierde locul de munca in urma restructurarii activitatii din BNR, contractul de credit nu are de suferit cu nimic. Regulamentul stabileste clar :"In cazul persoanelor aflate in situatia de a-si inceta activitatea ca urmare a restructurarii activitatii, si care beneficiaza de credite imobiliare, vor rambursa aceste credite si dobanzile aferente in conditiile si la termenele stipulate in contractul de credit".
Ca sa poti lua un astfel de imprumut in conditii la care viseaza orice roman trebuie sa indeplinesti o singura conditie: vechime in munca mai mare de 6 luni, sau sa fi fost detasat in BNR pentru mai mult de un an. Pe langa creditele imobiliare, BNR mai ofera, potrivit aceluiasi Regulament, imprumuturi pentru acoperirea de nevoi banesti temporare ale salariatilor. Acestea nu pot depasi plafonul echivalent a trei salarii nete, dobanda (egala tot cu cea de referinta) platindu-se in 3 rate egale, in anul urmator obtinerii imprumutului.
Desigur, orice banca ce obtine profituri bune isi poate permite sa-si rasplateasca angajatii. Numai ca nu e cazul BNR, care lucreaza in pierdere, in general din cauza operatiunilor de sterilizare care sunt foarte scumpe. Pentru recuperarea creditelor neperformante, potrivit regulamentului, se va aloca 1% din profitul Bancii Centrale. Care profit insa, asa cum spuneam mai sus, nu exista. Oficialii BNR spun insa ca acest Regulament (insotit de Normele tehnice corespunzatoare) nu mai opereaza, desi se folosesc de un "amanunt" nu foarte convingator.
"Aceste credite nu se mai dau din 1997. Ca amanunt, va spun ca eu sunt ultima persoana din BNR care a luat un asemenea credit", ne-a marturisit Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Lucrul este greu de crezut, cata vreme atat Regulamentul, cat mai ales normele de aplicare au aparut dupa un an de la data de la care, oficial, nu se mai acorda creditele. De altfel, pe site-ul de intranet al BNR, toate aceste conditii de creditare se ga?sesc la sectiunea "Legi in vigoare". E drept, nu numai BNR are norme proprii de acordare a creditelor, ci majoritatea bancilor isi imprumuta propriii angajati la dobanzi mai mici decat ale pietei si in conditii mai bune de creditare. Ceea ce, din punctul de vedere al pietei, nu e tocmai corect, cata vreme sansele la un credit ieftin nu sunt aceleasi pentru toti.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani