Companiile de telefonie angajeaza 1.500 de oameni
Data publicarii: 12-01-2007Se cauta atit proaspat absolventi, cit si specialisti cu minimum trei ani de experienta. "Este un numar destul de mare tinind cont mai ales de faptul ca un procent semnificativ dintre acestia vor fi angajati pe pozitii de middle management", ne-a declarat Panos Manalopoulos, Managing Partner al Stanton Chase Romania.
Cosmote, cel mai mare angajator
Cele mai numeroase oferte de angajare vor aparea din partea Cosmote. Potrivit oficialilor companiei, anul acesta numarul salariatilor multinationalei va creste cu aproximativ 75%, adica cu in jur de 500 de persoane. "Pe masura ce compania se dezvolta si isi consolideaza prezenta pe piata, numarul angajatilor sporeste proportional. In 2006, echipa Cosmote a crescut cu aproximativ 75%, iar in anul urmator probabil se va mari intr-o masura asemanatoare", ne-a declarat Nondas Karavas, director HR al societatii. In momentul de fata, compania are aproximativ 700 de angajati. Cele mai multe posturi vacante sint pentru activitatile operationale, respectiv cele de interfata si in diviziile tehnice.
Oportunitati si la mai vechii de pe piata
De mai multa forta de munca va avea nevoie si liderul de piata, dupa numarul de clienti. Potrivit estimarilor proprii, 2007 va aduce la Orange 200 de noi angajati. Pozitiile pentru care au nevoie de cele mai multe persoane sint Shop Manager, Sales Representative, Phone Expert, Business Sales Representative. Sint insa foarte multe sanse si pentru cei aflati la inceput de drum si care vizeaza o pozitie de entry level. "Orange angajeaza pe pozitiile entry level, si nu numai, studenti sau tineri absolventi. Tinerii studenti sint interesati de pozitii part-time. Pentru call center, atentia noastra este indreptata catre candidatii ce sint interesati de joburi de opt ore", ne-au declarat oficialii companiei.
Tot pe seama planurilor de expansiune, mai multi oameni pe statul de plata vor fi la finele acestui an si la Zapp. Potrivit oficialilor companiei, nevoia este de aproximativ 100 de noi persoane. "Zapp este in continua dezvoltare, ceea ce implica si cresterea numarului de angajati. In acest an preconizam o crestere a personalului companiei noastre cu 10-15%", ne-au declarat reprezentantii companiei. In momentul de fata, Zapp are peste 760 de angajati. Cele mai multe pozitii deschise in cadrul acestei companii sint in Departamentul de operatiuni. Mentionam ca oficialii Vodafone nu au vrut sa comenteze cu privire la necesarul de forta de munca de anul acesta.
Romtelecom angajeaza mai putin
Lansarea Dolce va aduce si la Romtelecom noi angajati. Numarul nu se anunta a fi mare. "In cursul anului 2007, numarul de angajari va fi limitat si va viza in special contractarea de personal specializat pentru serviciile noi din portofoliul Romtelecom. Un exemplu in acest sens este angajarea de personal suplimentar pentru recent lansatul serviciu de televiziune digitala al Romtelecom - Dolce, pentru a completa numarul echipelor de specialisti pe acest segment", ne-au declarat oficialii companiei. La sfirsitul lunii noiembrie 2006, Romtelecom avea aproximativ 12.300 de angajati.
RCS-RDS vineaza specialisti in 3G
Un numar important de anunturi de recrutare urmeaza sa apara si de la recent intrata pe piata de telefonie mobila RCS-RDS. Momentan, societatea nu si-a definitivat insa strategia in ceea ce priveste resursele umane. "Compania noastra se preocupa la inceput de an de angajarea de specialisti 3G, avind in vedere ca in luna februarie vom lansa acest serviciu. Nu cunoastem insa o cifra exacta, deoarece aceasta poate depinde de o serie de factori independenti de companie. In general, la nivelul intregii companii se fac planuri si estimari, in continuare, ce privesc acoperirea de resurse umane pentru toate domeniile", ne-au declarat reprezentantii companiei. Angajarile vor avea loc in majoritatea oraselor din tara unde RCS&RDS este prezenta.
Salarii intre 200 si citeva mii de euro
Potrivit informatiilor de pe piata, salariul intr-o companie ce activeaza pe piata telecom incepe de la aproximativ 200-250 de euro. Totusi, in cadrul departamentelor mai specializate, unde sint necesare cunostinte de inginerie, salariul poate porni si de la aproximativ 300 de euro net. In ceea ce priveste pozitiile de middle management, pe acest segment ierarhic salariul se invirte intre 30-40 de milioane de lei vechi net sau chiar mai mult, in functie de companie si de specializare. Pe seama concurentei dintre companii pe oameni specializati, specialistii in resurse umane estimeaza o crestere a salariilor pentru pozitiile din middle management. "Estimam ca salariile in middle management vor creste cu 9-10%", ne-a declarat Panos Manalopoulos, Managing Partner al Stanton Chase Romania.
Ce trebuie sa faci ca sa ajungi in telecom?
Specialistii in resurse umane sustin ca pentru pozitiile de entry level nu conteaza neaparat facultatea absolvita, ci personalitatea.
"Pe zona de entry level, clientii se concentreaza mai putin pe backgroundul educational al candidatilor, dar cauta persoane cu un profil deosebit de personalitate, care sa aiba potentialul de a-si construi o cariera de lunga durata in interiorul companiei", este de parere Irina Minzila, Senior Consultant in cadrul Barnett McCall General Recruitment. Potrivit acesteia, pentru un post in departamentul de relatii cu clientii, de exemplu, este nevoie de candidati "cu aptitudini de comunicare, cu o atitudine deschisa, orientata catre client, flexibili si constienti de importanta unui astfel de job". "Un student eminent, daca nu stie sa se vinda, sa se prezinte, nu are nici o sansa", apreciaza si Ana Ber, Managing Director la HRD Dezvoltare Resurse Umane.
Absolventii facultatilor tehnice se pare insa ca sint avantajati. "Se cauta absolventi de Electronica, Telecomunicatii, Automatica, dar si cei care au terminat facultati cu profil economic pentru departamentele de contabilitate sau raportari", afirma Alexandru Talmazan, director la Wrightson.
In ceea ce priveste planul de cariera, telecomul este una dintre industriile in care se avanseaza foarte repede.
Se poate avansa intr-un an
"In companiile mai vechi de pe piata, spre exemplu, se promoveaza foarte usor. Daca demonstrezi ca poti duce un post, atunci esti promovat. Oricum, aceste companii au sisteme de apreciere a performantei foarte bine puse la punct", apreciaza Ana Ber. In acest sector, a promova inseamna practic si mai multe responsabilitati, nu neaparat o noua functie. Tinerii trebuie sa inteleaga ca promovarea nu inseamna neaparat schimbarea pozitiei, ci cresterea numarului de responsabilitati pe pozitia respectiva", atrage atentia Camelia Stanculescu, General Manager Manpower Romania.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman