Banii depusi in banci sunt garantati in limita a 20.000 de euro
Data publicarii: 12-01-2007Sunt excluse de la garantare depozitele persoanelor aflate in relatii speciale cu institutia de credit, depozitele institutiilor de credit, ale institutiilor financiare si ale societatilor de asigurare-reasigurare, inclusiv ale intermediarilor in asigurari, depozitele organismelor de plasament colectiv, ale fondurilor de pensii, ale autoritatilor publice centrale si locale, precum si depozitele regiilor autonome, companiilor nationale, societatilor comerciale, altele decat cele din categoria intreprinterilor mici si mijlocii.
In privinta valorii depozitelor bancare garantate, din totalul depozitelor bancare la 30 septembrie 2006, 57,9% erau depozite garantate, respectiv 60,7 miliarde lei, in timp ce depozitele negarantate reprezentau 44,2 miliarde lei.
La 30 septembrie 2006, numarul deponentilor garantati era de circa 17 milioane (13,6 milioane fara deponentii persoane fizice din evidenta C.E.C.).
Potrivit raportarilor facute de institutiile de credit la 30 iunie 2006, 99,04% din numarul total al deponentilor garantati aveau depozite garantate integral. Astfel, in situatia ipotetica in care o institutie de credit ar intra in faliment, aproape toti deponentii garantati, persoane fizice si juridice, ar beneficia de compensatii care ar acoperi integral valoarea depozitelor constituite.
In cazul in care pentru o institutie de credit participanta la schema de garantare a depozitelor se deschide procedura falimentului, Fondul plateste compensatii deponentilor garantati, persoane fizice s juridice ai acelei institutii de credit, in limita plafonului de garantare, indiferent de moneda de constituire a depozitului ori de numarul depozitelor.
De la infiintarea sa, in septembrie 1996, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar a efectuat plati de compensatii in valoare totala de 512 milioane lei pentru despagubirea deponentilor persoane fizice ai unui numar de sase banci care au intrat in faliment in perioada 1999-2003: Banca Albina, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Romana de Scont, Banca Turco-Romana si Banca Columna.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani