Banii depusi in banci sunt garantati in limita a 20.000 de euro
Data publicarii: 12-01-2007
Sunt excluse de la garantare depozitele persoanelor aflate in relatii speciale cu institutia de credit, depozitele institutiilor de credit, ale institutiilor financiare si ale societatilor de asigurare-reasigurare, inclusiv ale intermediarilor in asigurari, depozitele organismelor de plasament colectiv, ale fondurilor de pensii, ale autoritatilor publice centrale si locale, precum si depozitele regiilor autonome, companiilor nationale, societatilor comerciale, altele decat cele din categoria intreprinterilor mici si mijlocii.
In privinta valorii depozitelor bancare garantate, din totalul depozitelor bancare la 30 septembrie 2006, 57,9% erau depozite garantate, respectiv 60,7 miliarde lei, in timp ce depozitele negarantate reprezentau 44,2 miliarde lei.
La 30 septembrie 2006, numarul deponentilor garantati era de circa 17 milioane (13,6 milioane fara deponentii persoane fizice din evidenta C.E.C.).
Potrivit raportarilor facute de institutiile de credit la 30 iunie 2006, 99,04% din numarul total al deponentilor garantati aveau depozite garantate integral. Astfel, in situatia ipotetica in care o institutie de credit ar intra in faliment, aproape toti deponentii garantati, persoane fizice si juridice, ar beneficia de compensatii care ar acoperi integral valoarea depozitelor constituite.
In cazul in care pentru o institutie de credit participanta la schema de garantare a depozitelor se deschide procedura falimentului, Fondul plateste compensatii deponentilor garantati, persoane fizice s juridice ai acelei institutii de credit, in limita plafonului de garantare, indiferent de moneda de constituire a depozitului ori de numarul depozitelor.
De la infiintarea sa, in septembrie 1996, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar a efectuat plati de compensatii in valoare totala de 512 milioane lei pentru despagubirea deponentilor persoane fizice ai unui numar de sase banci care au intrat in faliment in perioada 1999-2003: Banca Albina, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Romana de Scont, Banca Turco-Romana si Banca Columna.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii