FAO: preturile mondiale la alimente au scazut usor in noiembrie
Data publicarii: 08-12-2017 | EconomieIndicele global al preturilor produselor alimentare a scazut usor in luna noiembrie, comparativ cu luna octombrie, in conditiile in care cresterea preturilor la zahar si uleiuri vegetale a fost contracarata de scaderea pretului lactatelor, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna noiembrie 2017, acest indice a scăzut cu 0,5%, comparativ cu luna octombrie, până la un nivel de 175,8 puncte. În pofida scăderii din luna noiembrie 2017, prețul global al alimentelor este cu 2,3% mai mare decât cel înregistrat în luna similară din 2016.
Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza scăderii prețului global al alimentelor în luna noiembrie a fost declinul de 4,9% al prețului lactatelor, ca urmare a diminuării cotațiilor la unt, brânză, lapte și lapte praf. În schimb, indicele prețului zahărului a crescut cu 4,5% comparativ cu luna octombrie, în principal din cauza scăderii exporturilor Braziliei și a îngrijorărilor referitoare la posibilitatea ca scumpirea petrolului să ducă la o cantitate mai mare de trestie de zahăr să fie utilizată pentru producția de etanol.
În paralel, FAO și-a îmbunătățit joi estimările privind producția mondială de cereale în sezonul 2017 — 2018, până la nivelul record de 2,627 miliarde tone, cu 13,4 milioane de tone mai mult decât preconiza anterior. De asemenea, agenția ONU și-a îmbunătățit și estimările referitoare la producția mondială de grâu în 2017, care ar urma să fie de 754,8 milioane tone, și orez, care este preconizată la 500,8 milioane tone, ambele cu doar 1% mai mici față de valorile record înregistrate în 2016.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani