BERD avertizeaza tarile din CEE ca sunt blocate in capcana venitului mediu
Data publicarii: Astazi, 22-11-2017 | EconomieTarile din Europa Centrala si de Est sunt blocate intr-o asa numita "capcana a venitului mediu" (o zona in care veniturile nici nu mai cresc, dar nici nu mai scad - n.r.) si au nevoie de noi strategii de crestere si investitii in infrastructura pentru a relansa cresterea, a apreciat miercuri Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), informeaza Reuters.
În ultimul său raport, BERD atrage atenția asupra plafonului la care au ajuns țările din CEE după un sfert de secol de economie de piață. De asemenea, BERD apreciază că fostele economii comuniste produc în continuare prea multă poluare și, chiar dacă există un apetit de reformă, unele state precum Polonia și Ucraina au întâmpinat blocaje în domenii precum privatizările.
"Multe din aceste țări au ajuns, în prezent, la un nivel mediu al veniturilor și trebuie să depășească problema capcanei venitului mediu", a declarat economistul șef la BERD, Sergei Guriev.
Această capcană este un fenomen cu care se confruntă toate țările în curs de dezvoltare. Ritmul de creștere încetinește pe măsură ce progresele tehnologice într-o economie devin mai extinse iar creșterea salariilor erodează avantajul competitiv oferit de mâna de lucru ieftină.
Sergei Guriev a făcut un apel pentru elaborarea de noi modele economice, concentrate pe îmbunătățirea productivității firmelor individuale, extinderea infrastructurii și creștere ecologică. "Nu există o soluție miraculoasă care să se potrivească tuturor soluțiilor", a subliniat Guriev, în condițiile în care raportul BERD precizează că există deseori o rezistență din partea unor indivizi sau grupuri care sunt interesate în menținerea status quo-ului.
La nivelul întregii regiuni în care activează, care include 38 de țări începând din Maroc și până în Mongolia, BERD estimează că este nevoie de investiții de 1.900 miliarde de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii în următorii cinci ani. BERD oferă drept exemplu cazul Turciei, unde îmbunătățirea infrastructurii de transport rutier a avut un impact semnificativ asupra comerțului intern.
Raportul BERD arată și performanțele realizate de țările în care banca operează. "Apetitul pentru reformă pare să fie revenit în regiune", susține Guriev, evocând cazul Uzbekistanului, care a reluat tranzacțiile cu BERD după un deceniu de dispute, și al Egiptului, care a decis să își floteze monedele. Grecia, Slovenia și Kazahstanul au făcut progrese cu privatizările în timp ce Tunisia, Iordania, Albania, Belarus și Serbia au făcut progrese în alte domenii. În schimb, programul de privatizare al Ucrainei a stagnat, în condițiile în care cea mai mare bancă, Privatbank, este în prezent naționalizată. Polonia, țară unde controlul statului asupra economiei rămâne unul semnificativ, a oprit și ea programul de privatizări.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este deținută de 64 de țări și două instituții interguvernamentale. BERD a fost înființată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist și a le ajuta să facă tranziția la economia de piață. În ultimii ani, BERD a început să-și reorienteze atenția dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord și Orientul Mijociu.
Recent BERD estimat că economia României ar urma să înregistreze anul acesta o creștere de 5,3%, avertizând că România și înregistrează ritmuri de creștere comparabile cu nivelurile înregistrate înaintea crizei.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani