Comisia Europeana va propune green carduri pentru muncitorii cu inalta calificare
Data publicarii: 10-01-2007
In varianta americana, asa-numitul green card este de fapt un card de identitate care permite imigrantilor sa locuiasca si sa munceasca in Statele Unite si sa solicite in cele din urma cetatenia americana.
Potrivit planului UE, care se afla inca in stadiul de proiect, accesul la astfel de green carduri ar putea fi restrictionat. Scopul final este insa de a facilita emigrantilor accesul la munca in unele statele UE, a declarat un alt oficial din CE.
Propunerea intervine in conditiile in care libera circulatie a fortei de munca este unul dintre cele mai dezbatute subiecte politice in Europa si ar putea intampina o puternica rezistenta din partea unor state europene. Pentru ca propunerea sa fie pusa in aplicare, este nevoie de acordul tuturor statelor UE.
Germania, care a preluat presedintia UE la 1 ianuarie, se impotriveste in cea mai mare masura oricarei politici paneuropene in domeniul imigratiei, afirmand ca nu vrea sa se intervina asupra pietei sale de munca.
Social-democratii germani au introdus in anul 2000 un program de green cadruri, in incercarea de a atrage experti in informatica din India si din alte tari.
Oficialii UE sustin ca un program paneuropean in domeniul migratiei, cu posibilitatea liberei circulatie intre tari, este mult mai atractiv.
Casatoriile cu un cetatean american reprezinta una dintre metodele cele mai usoare pentru un strain sa obtina un green card pentru Statele Unite, dar totodata sistemul acorda prioritate candidatilor cu inalta calificare.
Australia si Canada au un sistem pe baza de puncte care ii avantajeaza pe candidatii cu studii superioare si pe cei care cunosc limba.
In UE, abordarea problemei imigratiei legale difera de la tara la tara. Majoritatea impun restrictii imigratiei, cu exceptia cazurilor de reunire a familiei, si prevad permise de munca pentru persoanele cu abilitati specifice si un contract de munca.
Pe de alta parte, UE se straduieste sa reglementeze dreptul propriilor cetateni de a munci in cadrul blocului comunitar.Cetatenii unora dintre statele vechi membre UE se tem de afluxul fortei de munca ieftine din statele care au aderat recent. Multe dintre statele vechi membre inca impun restrictii libertatii de miscare a muncitorilor din statele foste comuniste care au aderat in 2004 si a celor din Romania si Bulgaria, care au aderat la 1 ianuarie.
Daca in privinta migratiei legale statele UE nu au facut mare lucru, in ultimii ani ele si-au sporit cooperarea in legatura cu imigratia ilegala, instituind patrule comune care sa-i impiedice pe imigrantii africani sa ajunga cu barca pe bogatul continent european.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii