Comisia Europeana va propune green carduri pentru muncitorii cu inalta calificare
Data publicarii: 10-01-2007In varianta americana, asa-numitul green card este de fapt un card de identitate care permite imigrantilor sa locuiasca si sa munceasca in Statele Unite si sa solicite in cele din urma cetatenia americana.
Potrivit planului UE, care se afla inca in stadiul de proiect, accesul la astfel de green carduri ar putea fi restrictionat. Scopul final este insa de a facilita emigrantilor accesul la munca in unele statele UE, a declarat un alt oficial din CE.
Propunerea intervine in conditiile in care libera circulatie a fortei de munca este unul dintre cele mai dezbatute subiecte politice in Europa si ar putea intampina o puternica rezistenta din partea unor state europene. Pentru ca propunerea sa fie pusa in aplicare, este nevoie de acordul tuturor statelor UE.
Germania, care a preluat presedintia UE la 1 ianuarie, se impotriveste in cea mai mare masura oricarei politici paneuropene in domeniul imigratiei, afirmand ca nu vrea sa se intervina asupra pietei sale de munca.
Social-democratii germani au introdus in anul 2000 un program de green cadruri, in incercarea de a atrage experti in informatica din India si din alte tari.
Oficialii UE sustin ca un program paneuropean in domeniul migratiei, cu posibilitatea liberei circulatie intre tari, este mult mai atractiv.
Casatoriile cu un cetatean american reprezinta una dintre metodele cele mai usoare pentru un strain sa obtina un green card pentru Statele Unite, dar totodata sistemul acorda prioritate candidatilor cu inalta calificare.
Australia si Canada au un sistem pe baza de puncte care ii avantajeaza pe candidatii cu studii superioare si pe cei care cunosc limba.
In UE, abordarea problemei imigratiei legale difera de la tara la tara. Majoritatea impun restrictii imigratiei, cu exceptia cazurilor de reunire a familiei, si prevad permise de munca pentru persoanele cu abilitati specifice si un contract de munca.
Pe de alta parte, UE se straduieste sa reglementeze dreptul propriilor cetateni de a munci in cadrul blocului comunitar.Cetatenii unora dintre statele vechi membre UE se tem de afluxul fortei de munca ieftine din statele care au aderat recent. Multe dintre statele vechi membre inca impun restrictii libertatii de miscare a muncitorilor din statele foste comuniste care au aderat in 2004 si a celor din Romania si Bulgaria, care au aderat la 1 ianuarie.
Daca in privinta migratiei legale statele UE nu au facut mare lucru, in ultimii ani ele si-au sporit cooperarea in legatura cu imigratia ilegala, instituind patrule comune care sa-i impiedice pe imigrantii africani sa ajunga cu barca pe bogatul continent european.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice