Romania pe primul loc in UE la ponderea populatiei ocupate in agricultura
Data publicarii: 08-11-2017 | EconomiePeste un sfert (25,8%) din populatia Romaniei era ocupata in agricultura in 2015, ceea ce plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana, unde media populatiei ocupate in agricultura era de 4,4%, arata datele publicate marti de Eurostat.
În 2015, aproximativ 10 milioane de persoane lucrau în agricultură în Uniunea Europeană. Aproape trei sferturi (72,8%) din forța de muncă ocupată în agricultură din UE era concentrată în șapte țări: România, Polonia, Italia, Franța, Spania, Bulgaria și Germania.
Când vine vorba de caracteristicile socio-demografice ale populației ocupate în agricultură, datele Eurostat pentru anul 2016 arată că femeile reprezentau mai mult de 40% din forța de muncă din agricultură doar în cinci state membre, respectiv Austria (44,5%), România (43,1%) Polonia, Grecia și Slovenia (41,1% în fiecare din aceste țări).
De asemenea, 60% dintre cei care lucrau în agricultură în UE aveau între 40 de ani și 64 de ani, în timp ce 32% aveau o vârstă mai mică de 40 de ani iar 9% aveau o vârstă de peste 64 de ani. În rândul statelor membre, cea mai mare pondere a persoanelor cu vârsta de peste 64 de ani care lucrează în agricultură se înregistrează în Portugalia (42%), Irlanda (22%) și Marea Britanie (19%).
În rândul persoanelor care lucrează în agricultură în UE, proporția absolvenților de studii universitare variază între 1,6% în România și 25,5% în Marea Britanie.
În 20 de state membre UE, peste jumătate din fermieri au declarat că au doar experiență practică, cel mai mare procent, de peste 90%, fiind înregistrat în România, Grecia, Bulgaria și Cipru. În contrast, în Italia doar 3,1% din fermieri aveau doar experiență practică în timp ce 90,8% au declarat că dispun de cel puțin o pregătire de bază în agricultură.
Când vine vorba de un ciclu complet de pregătire în agricultură, jumătate din managerii de fermă din Luxemburg aveau o astfel de pregătire, comparativ cu mai puțin de 1% în Malta, Grecia, Cipru și România.
În sfârșit, România are cea mai mică proporție din UE (1,5%) a persoanelor angajate în agricultură care lucrează în regim full time, față de media de 16,4% în UE și peste 50% în Cehia, Franța, Luxemburg și Belgia.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii