ANAT: Suma de 60 milioane euro ceruta pentru Castelul Bran este stupefianta

Data publicarii: 09-01-2007
Suma de 60 milioane de euro, solicitata de mostenitorii castelului Bran, pentru vanzarea castelului, este imensa, stupefianta si este de neinteles prin ce calcule s-a ajuns la aceasta suma, a declarat, marti, presedintele regiunii Centru a ANAT, Sorin Dencescu. "Nu stiu prin ce calcule s-a ajuns la aceasta suma, insa mi se pare imensa, stupefianta", a declarat presedintele regiunii Centru a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Sorin Dencescu. "In orice caz, sunt pentru ramanerea Castelului Bran in patrimoniul cultural si turistic al Romaniei", a adaugat Sorin Dencescu. De aceeasi parere a fost si primarul localitatii Bran, Gheorghe Hermeneanu, care a declarat ca sustine "ramanerea Castelului Bran in circuitul turistic si cultural al Romaniei".

"Castelul Bran are o importanta economica deosebita, atat pentru regiunea noastra, cat si pentru intreaga Romanie, fiind al doilea obiectiv turistic din Romania, ca numar de vizitatori, dupa Castelul Peles din Sinaia", a declarat, primarul localitatii Bran, Gheorghe Hermeneanu. "Potentialul turistic si economic al castelului a fost slab exploatat pana acum, dintr-o anumita delasare, datorata faptului ca nu se stia cine va fi pana la urma proprietarul. Tocmai de aceea, multe investitii in intretinere si exploatare au fost amanate, iar unele parti ale castelului mai ca stau sa cada", a mai spus primarul.

"Patronatul ANAT semnaleaza importanta extrem de mare a Castelului Bran in tematica de vizite si circuite turistice in Romania", se afirma intr-un comunicat al ANAT. "Actuala disputa dintre Prefectura Judetului Brasov si Ministerul Culturii si Cultelor trebuie rezolvata indiferent prin ce modalitate. Important este ca acest monument de patrimoniu sa revina in proprietatea autoritatilor romane, care sa-l lase la dispozitia turismului romanesc", se afirma in comunicat.

In 2006, Castelul Bran a inregistrat circa 390.000 de vizitatori. "Cei de la contabilitate vor definitiva, pe 25 ianuarie, raportul privind rezultatele financiare pe 2006", a declarat Alex Briscu, ofiterul de presa al castelului.

Castelul Bran, aflat in posesia familiei principesei Ileana, face obiectul unei dispute intre Consiliul Judetean Brasov, al carui presedinte, Aristotel Cancescu, a anuntat luni ca institutia pe care o reprezinta intentioneaza sa-l cumpere, in leasing, si Ministerul Culturii care are drept de preemptiune asupra castelului.

Ministrul culturii Adrian Iorgulescu a precizat, luni, ca autoritatile locale nu pot instraina Castelul decat dupa ce mostenitorii principesei Ileana vor face o oferta Ministerului Culturii.

De asemenea, ministrul a spus ca oferta de 60 de milioane de euro, vehiculata de mostenitorii principesei Ileana, este mult peste valoarea de piata estimata de minister la 15 milioane de euro.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: