REPORTAJ In interiorul fabricii Dacia din Tangier (Maroc)
Data publicarii: 31-10-2017 | EconomieJurnalistii de la publicatia Autocar din Marea Britanie au calatorit in Maroc pentru a vizita fabrica diviziei romane a Renault, Dacia, din Tangier, unde se produc cele mai ieftine masini vandute in Regatul Unit.
Uzina din Tangier a fost deschisă în 2012 și produce anual 340.000 de unități.
În 1928, Renault a vândut primele vehicule pe piața marocană prin intermediul companiei Somar. Aceasta a devenit Renault Moroc în 1967, după ce compania a inaugurat facilitatea de asamblare Somaca din Casablanca.
În 2005, Renault devine acționar majoritar al fabricii Somaca și, doi ani mai târziu, a prezentat planurile pentru o nouă unitate și infrastructura necesară, inclusiv o legătură feroviară către noul port Tangier-Med. Noua uzină din Tangier a fost deschisă în 2012 și o a doua linie de producție și-a început activitatea la Casablanca în 2013.
Dacia are o cotă de piață de 29% în Maroc, iar împreună cu brandul Renault ajunge la 42% din piață. Altfel spus, Franța a păstrat relații foarte strânse și cordiale cu fosta sa colonie.
Oficialii francezi au încurajat companiile auto să profite de avantajele Tangier-Med și să investească în zonă. Ministrul marocan al Industriei, Moulay Hafid Elalamy, declara recent că se așteaptă ca țara sa să producă un milion de vehicule — cu 80% din componente produse local — până în 2020. În prezent, sunt fabricate 650.000 de unități. Fabrica din Tangier produce anual 340.000 de vehicule, aici se lucrează șase zile pe săptămână, fiind aproximativ 8.000 de angajați. Sunt produse patru modele Dacia: Logan MCV, Lodgy, Sandero și Dokker.
În iunie, Autoritatea portuară din Tangier a anunțat că Renault a exportat până acum un milion de mașini produse în Maroc. Fabricile din Casablanca și Tangier trimit 95% și, respectiv, 70% din producția lor către piețele externe. Dar realizarea principală a fabricii din Tangier este eficiența energetică. Peste 90% din necesarul său de energie vine din surse regenerabile.
Pe lângă vehicule, Renault exportă și componente auto produse în Maroc către alte unități de producție din India, România, Argentina, Brazilia și Columbia.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile