Lipsa de unt in supermarketurile din Franta
Data publicarii: 25-10-2017 | EconomieFranta se confrunta cu un deficit de unt, unele supermarketuri avand rafturile goale in zona rezervata acestui produs, iar pretul croissantului a crescut, ceea ce creeaza o problema pentru Guvernul francez, care incearca sa puna la punct un lant de aprovizionare cu alimente mai corect pentru fermieri, transmite Reuters.
Acest deficit de aprovizionare cu unt este rezultatul scăderii producției de lapte și al creșterii cererii de unt la nivel mondial, în condițiile în care atitudinea consumatorilor față de acest aliment, considerat odată ca fiind nesănătos, a devenit una mai favorabilă. În consecință, Franța se confruntă cu un deficit de aprovizionare. Creșterea prețurilor și reducerea ofertei au pus presiuni asupra producătorilor și companiilor din industria alimentară, unele oprind livrările și luând în considerare să transfere costurile către distribuitori și consumatori.
Producătorii de produse de patiserie precum croissanturile, în care untul reprezintă aproape un sfert din conținut, s-au confruntat cu o dublare a prețului la acest produs în ultimul an până la un nivel record de 6 euro per kilogram.
"Având în vedere că se apropie Sărbătorile de sfârșit de an, cu pregătirile de Crăciun, în special prăjiturile 'Galette des Rois', la care este nevoie de foarte mult unt, dacă nu va avea loc o scădere semnificativă a prețului, vom fi nevoiți să transferăm majorările de preț către consumatori", a spus Samir Kichou, un patiser din Paris.
Procesatorii de lapte și reprezentanții din industria alimentară din Europa au avertizat că ar putea apărea deficiențe în aprovizionare, în luna august a acestui an producătorul danez Arla Foods afirmând că Europa s-ar putea confrunta cu o criză de unt până la finele anului.
Unele supermarketuri din Paris și din alte părți ale Franței au rafturile goale în zona rezervată untului, unele magazine punând afișe în care explică lipsa anumitor mărci. Cu toate acestea, fermierii se plâng că nu ei sunt cei care beneficiază de pe urma crizei untului, deoarece prețul pe care îl primesc pentru produsele lor lactate este legat de prețul laptelui brut, mai ieftin.
"Problema este că pe piața franceză semnalul corect nu a fost transmis fermierilor din sectorul lactatelor, având în vedere că prețurile nu au fost ajustate în conformitate cu scăderea ofertei de lactate", a declarat Dominique Charge, președintele federației cooperativelor de lactate din Franța.
Aceste tensiuni dintre ofertă și cerere pe piața untului scot în evidență provocările cu care se confruntă președintele Emmanuel Macron, care a promis în campania electorală că va schimba practicile din lanțul de aprovizionare cu alimente pentru ca fermierii să obțină prețuri mai mari.
Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Travert, a dezmințit existența unei crize, dar i-a informat marți pe parlamentari că distribuitorii și furnizorii ar trebui să cadă de acord asupra unor ajustări de preț pentru ca livrările să fie restabilite. Piața lactatelor dă semne de auto-corecție, având în vedere că producția de lapte este așteptată să crească în perioada următoare, însă efectele crizei untului ar putea să fi resimțite în perioada de sfârșit de an, când cererea atinge un nivel de vârf.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile