CDR: Plata defalcata a TVA trebuie sa fie optionala
Data publicarii: 19-10-2017 | EconomiePlata defalcata a TVA trebuie sa fie optionala, sa se aplice doar in relatiile dintre persoane juridice si companiile aflate in insolventa si faliment, iar cei care opteaza pentru acest sistem sa primeasca stimulente, similar cu sistemul pe cale sa fie introdus in Polonia, se arata intr-un comunicat de presa al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) remis, miercuri, AGERPRES.
CDR a realizat un studiu în luna septembrie, din care reiese că mai mult de jumătate dintre companii ar avea nevoie de 3 luni pentru a implementa noul sistem.
'Introducerea sistemului de plată defalcată a TVA nu este o măsură folositoare și nici oportună pentru economie, în opinia a 98% dintre companiile care au răspuns la chestionarul lansat în rândul membrilor CDR. Au răspuns aproximativ 400 de companii cu o cifră de afaceri cumulată de peste 173 de miliarde de lei pe an. Dintre respondenți, 20% sunt companii cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei anual, iar 80% sunt companii mici. Mai mult de jumătate dintre respondenți au estimat că ar avea nevoie de mai mult de 3 luni pentru a implementa noul sistem și că acesta va produce dificultăți majore în structura raportărilor în cadrul grupului. În același timp, 9 din 10 companii consideră că măsura va avea un impact mic sau nesemnificativ în combaterea evaziunii fiscale în domeniul în care își desfășoară activitatea', se arată în document.
Coaliția consideră că alte decizii în privința sistemului de plată a TVA nu pot fi luate mai devreme de 1-2 ani de funcționare, fără realizarea unor analize de impact și cost beneficiu.
'CDR își exprimă încă o dată disponibilitatea la dialog pentru a ajuta autoritățile să identifice cele mai bune soluții pentru combaterea și reducerea evaziunii fiscale din România', menționează sursa citată.
Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, la finalul CExN al PSD, că, în privința Split-TVA, se va ține cont de anumite propuneri ale patronatelor și se va interveni cu amendamente în Parlament, afirmând că măsura ar urma să vizeze, în primul rând, firmele aflate în insolvență și faliment. El a spus că se are în vedere introducerea unui sistem de premiere.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani