Ce business-uri se pot dezvolta pe banii Uniunii Europene
Data publicarii: 08-01-2007Important este sa ai idei, iar un avantaj in acest sens il reprezinta experienta tarilor deja aflate in comunitatea europeana. Spania, Germania, Franta, Italia, Austria sau Belgia au dezvoltat sute de proiecte finantate din bani europeni, ceea ce a contribuit la dezvoltarea majoritatii sectoarelor economice. Unele dintre ele au dus la dezvoltarea unor zone aflate la limita subzistentei, altele au folosit banii pentru redresarea unor monumente istorice uitate de vreme.
Ideile de afaceri puse in practica de antreprenorii din tarile care au aderat in anii trecuti la Uniunea Europeana, reprezinta un reper bun pentru oamenii de afaceri autohtoni. Acestia nu trebuie decat sa "priveasca peste gard" si sa adapteze ideile la realitatile autohtone. Succesul folosirii fondurilor europene depinde de modul in care vom stii sa atragem si sa gestionam finantarile din Uniunea Europeana. In afara ideilor de afaceri, autoritatile vor avea un rol esential in reusita aplicarii proiectelor. De exemplu, degeaba ai accesat sume pentru construirea unei pensiuni moderne, daca infrastructura edilitara lasa de dorit. Turistii se vor lasa multa vreme asteptati, iar succesul financiar al businessului va avea de suferit.
Ferme ecologice in Cehia
Cehii au fost printre primii europeni care au intuit ca industrializarea accentuata din ultimii 20 de ani risca sa duca la disparitia zonelor rurale si au actionat in consecinta. De la fabrici, uzine, blocuri cu zeci de etaje si orase supraaglomerate si poluate, s-a ajuns la viata de munte. Astfel, afaceristi germani si elvetieni de la granita dintre cele doua tari au infiintat Saxon Switzerland Coop, care este practic o Cooperativa agricola, numita dupa numele zonei care s-a dorit a fi protejata. Fermieri din cele doua tari s-au asociat si prin intermediul programului INTERREG, lansat in 1998, au primit fondurile necesare pentru dezvoltarea unor ferme ecologice de crestere a oilor in zona respectiva.
In proiectul derulat de nemti si elvetieni au fost cooptati si fermierii cehi din regiunea de granita a celor trei tari, dezvoltandu-se astfel ferme ecologice in toata regiunea. Proiectul se deruleaza pe o perioada de 10 ani, timp in care vor fi infiintate si alte ferme ecologice pentru cresterea oilor pe o suprafata impresionanta, de sute de hectare.
Total buget proiect: 581.319 euro
Contributie UE: 335. 275 euro
Muzica rock creeaza locuri de munca in Suedia
Suedia a demonstrat ca muzica rock poate crea locuri de munca. La inceputul anilor 1980, un grup de tineri de 15 ani din Hultsfred, Suedia, a fondat o asociatie a pasionatilor de muzica rock si a organizat un festival. Acesta a avut o priza atat de mare la public incat a devenit unul dintre cele mai populare festivaluri rock din Suedia si a dat nastere unui proiect de anvergura. Proiectul "Puzzle" viza infiintarea de intreprinderi in domeniul muzicii si IT-ului, care sa furnizeze servicii de pregatire in cele doua domenii. In primii doi ani au aparut 10 astfel de companii, iar in 2004 erau deja 70, ceea ce arata importanta muzicii si a internetului in societatea suedeza. Principalul obiectiv al proiectului este acum infiintarea unui centru de Cercetare-Dezvoltare pentru industria suedeza muzicala in orasul Hultsfred.
Total buget proiect: 1.370.000 euro
Contributie UE: 299.625 euro
Turism pe bicicleta la Marea Nordului
Sase tari cu iesire la Marea Nordului s-au asociat si au infiintat o ruta asfaltata continua, destinata exclusiv biciclistilor, situata de-a lungul coastei Marii Nordului, cu legaturi prin intermediul feribotului, lucru care a dus la incurajarea vacantelor cu bicicleta. La realizarea proiectului au colaborat autoritatile locale si regionale din sase tari, operatori in turism, firme de transport si numeroase organizatii neguvernamentale din Olanda, Germania, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie si Suedia. Lansata in 1998, Calea Ciclista Transnationala este de fapt un traseu continuu in jurul Marii Nordului, transbordarile fiind facute cu ajutorul feriboturilor. Au fost create sute de locuri de munca, nu doar in sectorul de intretinere a traseului, ci si in domeniul activitatilor turistice.
Total buget proiect: 770.960 de euro
Contributie UE: 385.480 de euro
Grecii si-au modernizat hotelurile din fonduri UE
Grecia este poate una dintre tarile care a folosit la maximum fondurile europene pentru punerea la punct a turismului. De la un capat la altul, infrastructura Greciei a fost modernizata. Unul dintre proiectele importante a fost construirea podului Rio-Antirio. In mai 2004, anul in care Grecia a gazduit Jocurile Olimpice, s-a trecut la constructia trotuarelor si la amplasarea grilajelor de protectie. Podul a fost in sfarsit inaugurat pe 7 august 2004, cu doar o saptamana inaintea startului jocurilor de la Atena, si primii oameni care au calcat pe noul pod au fost purtatorii flacarii olimpice. Noul pod a costat in total 630 milioane de euro, majoritatea banilor venind de la Uniunea Europeana, din fondul european de dezvoltare regionala.
In paralel cu dezvoltarea infrastructurii, in Grecia a fost modernizata si reteaua hoteliera care lasa mult de dorit. Ministerul grec al Economiei a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea turismului, mai ales in ceea ce priveste modernizarea hotelurilor si transformarea unor vechi pensiuni traditionale in noi hoteluri, reusind astfel sa extinda sezonul turistic de la 6 la 8 luni pe an. Au fost modernizate 85 de hoteluri, in timp ce 28 de pensiuni traditionale au fost transformate in hoteluri. (684 de noi paturi).
Total buget proiect: 175.596.000 euro
Contributie UE: 32.998.000 euro
Energie eoliana pe coastele Portugaliei
Un alt proiect de mare succes desfasurat in Portugalia a fost demarat de un grup de olandezi, tara in care morile de vant care produc energie electrica sunt la fel de dese ca si lalelele. Aflati in vacanta in Portugalia, acestia au realizat ca regiunea Monte Chaos este perfecta pentru amplasarea sistemelor de energie eoliana. Zona este pe coasta, unde vantul bate dinspre vest. Olandezii s-au orientat catre un teren de 7 ha pe un deal, unde au fost construite 12 mori de vant, care pot functiona cel putin 20 de ani si sunt controlate automat, printr-un sistem interconectat din fibra optica. In fiecare an, se produc 2,5 milioane de kw, care pot asigura consumul anual de energie electrica al locuitorilor din orasul Sines, situat la 3 kilometri distanta de statia eoliana.
Total buget proiect: 280.000 euro
Contributie UE: 190.000 euro
Afacere de succes cu corpuri de iluminat in Germania
O poveste cu final fericit in Germania. Dirk si Stefan, doi proaspeti ingineri electricieni, aveau toate sansele sa fie someri. Tinerii au avut insa ideea de a-si deschide propriul magazin specializat pe corpuri de iluminat. Insa pentru ca nu prea se pricepeau cum sa faca asa ceva, s-au adresat agentiei regionale de sprijinire a initiativelor private pentru a beneficia de ajutor si sfaturi competente. Magazinul lor din Bochum este acum preferatul locuitorilor orasului, pentru ca gasesc aici corpuri de iluminat unicat, dar si sfaturi pentru tehnici unice de iluminare a locuintelor.
Totodata, Ministerul Economiei din landul Renania de Nord Westphalia a avut initiativa de a infiinta, pe bani europeni, o serie de agentii de sprijin pentru cei care vor sa-si inceapa propriile afaceri, si in ideea ca somajul se va reduce. Intre 1990-1996 au fost infiintate aproape 2.000 de noi firme, care au creat 4.700 de noi locuri de munca. Agentiile au analizat peste 16.000 de planuri de afaceri, iar 2.500 au primit ulterior consultanta. Datorita succesului, numarul agentiilor de sprijin pentru intreprinzatori a crescut de la 3 la 11 in aceasta perioada.Cele mai atractive domenii pentru noi afaceri sunt media, cultura, turism, training, transport si logistica, protectia mediului si sanatate.
Total buget proiect: 16,4 milioane de euro
Contributie UE: 7,4 milioane de euro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice