Companiile vor plati TVA printr-un singur sediu permanent
Data publicarii: 08-01-2007Totodata, celelalte sedii permanente vor solicita, pana la 31 ianuarie 2007, scoaterea din evidenta ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, prin depunerea declaratiei de mentiuni, insotita de certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, la organul fiscal in a carui evidenta sunt inregistrate. Normele de aplicare a Codului Fiscal, aprobate de Guvern la finele anului trecut, mentioneaza ca toate sucursalele sau alte subunitati fara personalitate juridica ale unei persoane impozabile trebuie inregistrate sub un singur cod de inregistrare in scopuri de TVA.
Persoana impozabila care are sediul activitatii in strainatate si este stabilita in Romania in scopuri de TVA va desemna o sucursala sau o subunitate care sa depuna decontul de taxa si care va fi responsabila pentru toate obligatiile in scopuri de TVA ale tuturor entitatilor din Romania.
Prefixul codului de inregistrare - "RO"
Persoanele impozabile care, pana in prezent, nu au obtinut certificatul de inregistrare in scopuri de TVA trebuie sa se prezinte la autoritatea fiscala in a carei evidenta sunt inregistrate, in vederea ridicarii acestuia, potrivit ANAF. Institutia a atribuit din oficiu codul de inregistrare in scopuri de TVA pentru toti platitorii activi inregistrati in evidentele fiscale pana la data de 1 noiembrie 2006 si a emis certificatele de inregistrare in scopuri de TVA, actiunea fiind incheiata la 31 decembrie 2006, informeaza comunicatul ANAF.
Incepand cu 1 ianuarie 2007, contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA au obligatia sa inscrie noul cod de inregistrare in scopuri de TVA pe toate documentele emise, potrivit art. 71 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. De la data de 1 ianuarie 2007, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanelor juridice impozabile de catre organul fiscal competent are prefixul "RO", urmat de codul de identificare fiscala. Potrivit Codului Fiscal, in vigoare la 1 ianuarie 2007, firmele care vor sa realizeze achizitii intracomunitare (import din alte state membre UE) cu valori mai mari de 10.000 euro trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.
Certificat de inregistrare, in 24 de ore
Pentru solicitarea certificatului de inregistrare in scopuri de TVA, contribuabilii depun la organul fiscal, in a carui raza teritoriala isi au sediul, formularul de cerere de eliberare a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA pentru comerciantii care se inregistreaza in scopuri de TVA de la infiintare si o copie a certificatului de inregistrare care contine codul unic de inregistrare, eliberat de Oficiul Registrului Comertului de pe langa tribunal. Cererea de eliberare a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA se distribuie gratuit de autoritatea fiscala competenta, se completeaza si se depune de catre contribuabil, direct sau prin imputernicit.
In vederea eliberarii certificatului de inregistrare in scopuri de TVA, organul fiscal poate solicita contribuabilului informatii suplimentare cu privire la operatiunile taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, pe care intentioneaza sa le realizeze, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor de inregistrare in scopuri de TVA. Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA se elibereaza in 24 de ore de la data inregistrarii, la organul fiscal competent, a cererii de eliberare a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA.
Data inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabililor prevazuti la art.1 este data eliberarii certificatului de inregistrare de catre Oficiul Registrului Comertului de pe langa tribunal. La eliberarea certificatului de inregistrare in scopuri de TVA, organul fiscal competent va completa, in Registrul contribuabililor, numarul si seria certificatului emis.
Tariceanu: TVA nu se va modifica
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca nu va modifica nici cota TVA si nici cota unica de impozitare atat timp cat va fi prim-ministru. "Aceste lucruri tin de Codul Fiscal si ele trebuie decise cu cel putin sase luni inainte. Avand in vedere ca pana la 1 iunie nicio modificare in acest sens nu a fost decisa, nu pot decat sa va confirm faptul ca nu va exista nicio modificare a cotei unice de impozitare si a TVA atat timp cat voi fi eu prim-ministru", a spus Calin Popescu Tariceanu.
In ciuda unor voci care au cerut astfel de modificari, a aratat premierul Tariceanu, "Romania are nevoie de acest sistem fiscal, deoarece este intr-o perioada de crestere economica. Romania are nevoie de ritmuri de crestere accentuate, pentru a ajunge din urma tarile europene. Din acest motiv nu avem de ce sa luam in calcul decizia de a reveni la un sistem de taxare mai impovarator atata vreme cat avem nevoie in continuare sa stimulam aceasta crestere dinamica. Deci avem si o justificare economica", a afirmat seful Executivului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice