Ce actiuni profitabile pot fi gasite pe bursa in 2007
Data publicarii: 08-01-2007Cu toate acestea, castigurile pe care le pot aduce investitiile bursiere sunt semnificativ mai mari comparativ cu nivelul dobanzilor bancare la depozite, cresterea bursei din 2006 fiind tripla comparativ cu dobanda oferita de banci. Cu toate acestea, bursa poate aduce si pierderi si de aceea este necesara evaluarea factorilor care vor influenta evolutia unor titluri si a bursei in special.
Anul 2007 va aduce o crestere similara cu anul precedent in opinia specialistilor. "Indicele BET poate inregistra o crestere intre 20% si 40% in acest an. Intervalul este destul de mare intrucat estimarea efectelor pe termen scurt ale aderarii Romaniei la UE asupra pietei de capital este dificila", considera Razvan Pasol, director general Intercapital Invest.
Aderarea va crestere vizibilitatea si increderea acordata pietei de capital din Romania, un efect probabil fiind cresterea valorii investitiilor derulate de fondurile straine. In plus. In primii doi ani de la aderarea Cehiei, Ungariei si Poloniei, capitalizarea acestor piete a crescut cu o rata medie anuala de 48%, iar valoarea tranzactiilor cu 77%. "Insa aceste efecte se resimt treptat, si nu in primele luni de dupa aderare. Indicii din Cehia, Ungaria si Polonia au scazut in primele saptamani de dupa aderarea acestora la Uniune, iar cresterea ulterioara a fost una destul de lenta in primele 4-5 luni", explica Razvan Pasol.
Care sunt actiunile de urmarit in 2007?
Titlurile care au inregistrat evolutii bune in 2006, cele care sunt in continuare subevaluate, eventualele companii care vor veni in ringul bursier in acest an precum si SIF-urile vor reprezenta in acest an principalele tinte investitionale. "Societatile de investitii financiare reprezinta candidate serioase pentru o performanta buna. Randamentul anual al indicelui BET-FI a depasit randamentul indicelui BET in toti anii in care ambii indici au fost calculati. Nu exista motive pentru care in 2007 situatia sa nu se repete, cu atat mai mult cu cat la SIF-uri exista un potential concret de crestere pe termen scurt legat de subevaluarea actiunilor BCR din portofolii (la care se adauga un potential de crestere pe termen lung prin continuarea eficientizarii administrarii portofoliilor)", afirma directorul Intercapital Invest.
O a doua oportunitate o reprezinta ofertele publice initiale. Istoria ultimilor ani a aratat ca ofertele interesante aduc castiguri mari investitorilor, iar succesul Transelectrica din 2006 reprezinta cel mai bun exemplu. Cotatiile TEL, primul emitent din domeniul utilitatilor listat la bursa, au crescut cu 48% in cele numai patru luni de la listare si cu 101% fata de pretul din oferta publica, situatia putandu-se repreta.
Desigur, nu toate ofertele sunt profitabile, iar cele la care emitentul nu a fost interesant si/sau pretul in oferta a fost prea mare au adus castiguri mici, sau chiar pierderi investitorilor. Un exemplu in acest sens este reprezentat de incheierea fara succes a uneia din cele trei oferte publice initiale lansate anul trecut, cea a CCC Blue Telecom. Insa posibila listare pe bursa in 2007 a mai multor emitenti, precum Fondul Propritatea, Romtelecom, Transgaz, precum si listarea BCR in viitor vor reprezenta factori pozitivi pentru evolutia indicilor bursieri.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman