Bucurestiul concentreaza mai mult de jumatate din banii Romaniei
Data publicarii: 08-01-2007In acest context, trebuie reamintit ca au existat voci care au afirmat in urma cu cativa ani ca anumite zone ale tarii, in special cele din vestul tarii, ar fi cele care ar intretine prin taxe si impozite dezvoltarea capitalei, aspect care, de altfel, s-a dovedit a fi fals. Dar statistica a infirmat acest lucru. Daca ne referim spre exemplu doar la disponibilitatile la vedere in valuta ale populatiei si agentilor economici, rezulta ca Bucurestiul detine 60% din total, adica circa 6 miliarde lei noi dintr-un total de 10 miliarde.
De altfel, acest procent se conserva daca se insumeaza totalul disponibilitatilor in valuta pe cele trei sectiuni precizate anterior, bucurestenii, populatia si companii, detinand circa 17,3 miliarde lei dintr-un total de 28,7 miliarde. Daca facem acelasi calcul pentru disponibilitatile in lei, rezulta ca Bucurestiul, pe cele trei sectiuni detine circa 28,6 miliarde dintr-un total de 58 miliarde, ceea ce reprezinta circa 49,3%.
Daca ar intra in discutie si sistemul bancar sau administratia, atunci prapastia intre Bucuresti si restul lumii romanesti ar fi si mai dezastruoasa.
Totusi, Bucurestiul are o populatie ce reprezinta doar 10-12% din cea a Romaniei. Daca ne referim la disponibilitatile la vedere - in lei - ale populatiei din Bucuresti, acestea insumau la sfarsitul lunii noiembrie 3,6 miliarde de lei noi fata de cele 6,2 miliarde de lei ai agentilor economici. La aceasta sectiune, restul populatiei din Romania detinea, la aceeasi data, doar aproximativ 2,95 miliarde de lei, iar agentii economici din restul tarii circa 6 miliarde, aproximativ cat cei din capitala.
Fara a forta lucrurile si fara a insinua vreo analogie, in acest context trebuie precizat ca la sfarsitul lunii noiembrie, data de referinta pentru datele statistice prezentate in materialul de fata, numarul total al clientilor bancilor, exclusiv cei din sistemul bancar si guvernamental, era de aproximativ 18,5 milioane, dintre acestia in Bucuresti regasindu-se doar in jur de 3,34 milioane, adica 18%.
Desigur, o persoana fizica sau juridica poate avea deschise mai multe conturi, fie la acceasi banca, fie la banci diferite, in contextul de fata un client reprezentand un cont deschis, indiferent de tip. In cazul agentilor economici cu capital privat, in capitala acestia au deschise doar 258 de mii de conturi, fata de cele 742 de mii din afara capitalei. Acest lucru nu implica faptul ca o companie din capitala nu are conturi deschise in alte localitati sau companii nerezidente nu au conturi deschise la banci cu sediul in Bucuresti.
Citeste tot articolul in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice