Vasilescu (BNR): Putinatatea investitiilor este marea suferinta a Romaniei
Data publicarii: 26-09-2017 | EconomieMarea suferinta a Romaniei este putinatatea investitiilor si cu toate ca autoritatile vor sa faca un Fond care sa investeasca, am impresia ca lucrurile nu merg intr-acolo, a declarat, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), intr-o conferinta organizata de ziarul Bursa.
"Noi, în momentul de față, în această țară, dacă avem o mare suferință, aceasta este puținătatea investițiilor. Orice instituție care are în programul de activitate și ca obiectiv al activității, investiția, cred că este binevenită în această țară. Eu sunt convins că România, la această oră, ca să meargă înainte și să își conceapă un model de dezvoltare durabilă care să corespundă nevoilor acestei țări are nevoie de trei lucruri: legi înțelepte, instituții puternice și eficiente, și echipe performante", a spus Vasilescu.
În acest context, oficialul BNR și-a exprimat regretul că în România nu prea există niciunul din cele trei lucruri esențiale unei dezvoltări durabile.
"Plecând de la această triadă, respectiv legi, instituții, echipe, (...) citisem într-un roman mai vechi, când cafeaua nu se făcea la aparate, că într-o cafenea un client i-a spus celui care patrona localul: "Bună cafea faci dumneata aici, nu știu ce secrete ai". La care el a spus: "E simplu, cafea, apă și zahăr. Ce secret?". Clientul a comentat: "Dar atmosfera din local, dar felul cum e servită, dar calitatea, caimacul, toate astea fac parte dintr-o combinație care în alcătuirea celor trei elemente, cafea, apă și zahăr, dau o cafea foarte bună și cu caimac". Foarte bine ar fi dacă acest Fond Suveran de Investiții al României ar fi caimacul pe cafeaua naturală pe care ne-o dorim și la care râvnim. Acum, ca să fie caimac, sunt multe lucruri de făcut. Ce-am putea să facem? Un fond care să investească. Am impresia că nu merg într-acolo. E o impresie", a precizat Vasilescu.
El a mai afirmat că investiția este cea care înmulțește banii.
"Un asemenea Fond, din punctul meu de vedere, trebuie să facă două lucruri importante: să adune bani și apoi să îi plaseze pentru a-i înmulți, apoi să adune înapoi, să-i înmulțească Fondul de investiții și să-i investească în lucruri importante pentru această țară, care tânjește după investiții. Cred că ăsta este țelul și nu am posibilități de a merge mai departe cu judecata pentru că nu a reieșit de la Guvern cum vor să-l facă. Vor să facă un fond de investiții, dar mai departe?", se întreabă consultantul de strategie al Băncii Naționale a României.
Grupul de presa Bursa organizează o Conferință cu tema "Viitorul pieței de capital românești" — ediția a VI-a, unde se va discuta despre stadiul promovării Bursei de Valori București la statutul de piață emergentă sau legea fondurilor de investiții alternative.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani