BCE va elimina rata dobanzii Euribor pana in 2020
Data publicarii: 22-09-2017 | EconomieBanca Centrala Europeana (BCE) va lansa pana in 2020 o noua rata de referinta overnight dupa ce o restructurare a indicatorului Euribor, afectat de scandaluri de manipulare, a esuat anul acesta, transmite Reuters.
Rata dobânzii overnight negarantată, care va fi o rată de siguranță, se va adăuga actualelor rate ale dobânzii și se va baza în întregime pe tranzacțiile raportate, a anunțat joi BCE.
Ratele de referință pentru operațiuni interbancare, cum ar fi Euro Interbank Offered Rate (Euribor) și echivalentul său pe piața londoneză — Libor (London Interbank Offered Rate) — sunt folosite pentru a evalua derivate în valoare de miliarde de euro și, în unele țări, pentru a determina ratele dobânzilor la creditele ipotecare.
Pe plan global, băncile centrale și autoritățile de reglementare lucrează la dezvoltarea unor rate de referință alternative, căutând să reformeze actualul sistem. Mai multe bănci importante și societăți de brokeraj din Europa și SUA au primit amenzi consistente pentru că au manipulat ratele dobânzilor Euribor și Libor în ultimii ani.
BCE a acționat după ce planul de reformare a indicatorului Euribor a eșuat anul acesta, iar băncile se plâng că un nou sistem bazat pe tranzacțiile raportate va avea un impact excesiv asupra nivelului ratelor dobânzilor, volatilității și volumelor tranzacțiilor.
Euribor este stabilit zilnic la Bruxelles de un grup de aproximativ 40 bănci, pe baza dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele.
Și Marea Britanie a anunțat că va elimina rata dobânzii Libor până la sfârșitul anului 2021, organismele de reglementare intenționând să înlocuiască acest indicator afectat de scandaluri de manipulare, cu un indicator cu un grad mai mare de încredere.
Libor, utilizat ca indicator de referință pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari din întreaga lume, este calculat pe baza datelor trimise de un panel de bănci cu privire la dobânzile pe care cred că le vor percepe alte bănci pentru a se împrumuta între ele.
În iulie, președintele Autorității de reglementare a pieței financiare din Marea Britanie (FCA), Andrew Bailey, a declarat că băncile "au convenit voluntar să susțină Libor pentru o perioadă de patru-cinci ani, adică până la finele lui 2021".
Băncile vor putea să calculeze această rată și după 2021, dar Bailey a subliniat că Libor nu va mai fi susținut de mecanismul prin care FCA obligă băncile să rămână membre ale panelului. "Suportul băncilor pentru actualul Libor până la finele lui 2021 va permite o tranziție care poate fi planificată și executată fără probleme", a spus Bailey.
Libor a devenit sinonim cu corupția după ce mai mulți traderi au fost acuzați de manipularea acestui indicator, rezultând amenzi de peste nouă miliarde de dolari și condamnarea mai multor bancheri.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii