Voucherele vor cofinanta serviciile de consultanta in afaceri pentru IMM-uri
Data publicarii: 05-01-2007Ce castiga IMM-urile?
Pentru intreprinderile mici si mijlocii acest gen de serviciu este oarecum interzis din cauza costurilor ridicate, chiar daca apelarea la consultanti specializati asigura intr-o mare masura accesarea fondurilor solicitate pentru finantarea proiectelor. "Acest gen de comportament este strans legat insa si de mentalitatea patronilor romani care cred ca pot face de unii singuri totul, fara a mai fi nevoiti sa bage mana in buzunar", spune Atena Duicu, consultant specializat pe proiecte europene. Totusi, aceasta mentalitate va suferi transformari profunde o data cu integrarea in UE pentru ca accesarea fondurilor europene se va face extrem de greu daca nu se apeleaza la o firma de consultanta.
Spre deosebire de fondurile comunitare de preaderare care finantau afacerea inca din start, noile fonduri structurale vor fi alocate intreprinzatorului numai dupa ce proiectul a fost realizat pe banii lui si pe baza constatarilor din teren. Asa se face ca pentru a primi fondurile nerambursabile acesta va fi nevoit, in cele mai multe cazuri, sa apeleze la imprumuturi bancare, iar pentru aceasta va trebui sa prezinte un business-plan bine documentat. Evident, aici intervine rolul consultantului, care poate deveni chiar hotarator in finantarea afacerii.
Acreditarea consultantilor
Piata de consultanta pentru IMM s-a dezvoltat haotic in Romania si este si acum destul de dezorganizata pentru ca nu exista inca un organism de acreditare a firmelor de consultanta si a consultantilor independenti. "Oricine a vrut si-a putut infiinta o firma care sa ofere consultanta in afaceri, chiar daca pregatirea sa nu il recomanda pentru acest gen de activitate. O situatie care insa ar putea lua sfarsit pana la finele acestui an, o data cu infiintarea unui organism independent care se va ocupa de acreditarea firmelor si consultantilor", afirma Atena Duicu.
Pe de alta parte, pentru a impulsiona patronii romani sa apeleze la astfel de servicii specializate, in curand va incepe derularea unui program denumit Proiectul de Asistenta pentru IMM, derulat de Ministerul Integrarii Europene si Agentia de Dezvoltare a IMM, prin care vor fi cofinantate serviciile de consul-tanta prin intermediul unor vouchere. Deocamdata se lucreaza la implementarea procedurilor de derulare a proiectului, dar cel mai probabil cofinantarea ii va acoperi intreprinzatorului jumatate din costurile de consultanta.
Citeste tot articolul in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice